Obavijest vlasnicima plantažnih nasada bresaka i nektarina, te manjih voćnih nasada uz okućnice 08.03.2013.

Protekle je godina bila iznadprosječno suha i topla, pa smo na većini lokaliteta zabilježili manje od 620 mm oborina, odnosno 25 % manje od mnogogodišnjih prosjeka. Naprotiv, zima 2012./2013. je iznadprosječno snježna i mokra, pa smo od početka mjeseca studenog 2012. do kraja mjeseca veljače 2013. izmjerili nešto više od 280 mm padalina, što je 110 mm više nego u istom razdoblju protekle sezone! Jutra su početkom mjeseca ožujka bila hladna, s temperaturama u rasponu od -2 do -4°C, ali posljednja 3 dana jutarnje su temperature u rasponu od +3° do +7°C. Meteorolozi 11.3. o.g. najavljuju topliju kišu, a nakon toga ponovno pad temperatura zraka.

Na zimskim pupovima bresaka već je neko razdoblje vidljiv razvojni stadij B, odnosno početak bubrenja pupova, pa preporučujemo obavljati zimsku rezidbu kako bi se obavile preventivne zaštite bresaka i nektarina od uzročnika kovrčavosti lišća. U narednim danima treba planirati i početi provoditi prve usmjerene zaštite bakarnim pripravcima, jer nakon otvaranja pupova i pojave prvih zelenih listića bakarne pripravke u koštičavim voćkama ne preporučujemo koristiti!

Zbog jače pojave gljivičnih bolesti na koštičavim voćkama u ranijim sezonama, među kojima ističemo kovrčavost lišća bresaka i nektarina (Taphrina deformans), (Taphrina pruni), monilijsku palež (Monilinia laxa) i trulež plodova, kozičavost lišća trešanja i višnje (Blumeriella jaapii), te šupljikavost lišća (Stigmina carpophilla), prilikom zimske rezidbe je poželjno ukloniti sve osušene grančice ili grane i zaostale, mumificirane plodove u krošnjama. Uz to je obavezna i preporučena mjera zaštite koštičavog voća u vrijeme bubrenja pupova tzv. "plavo prskanje" povišenim koncentracijama bakarnih pripravaka, a naročito bresaka i nektarina protiv uzročnika kovrčavosti lišća, odnosno šljiva protiv rogača plodova.

Povišenu koncentraciju bakarnih pripravaka je potrebno primijeniti u vrijeme bubrenja, ali prije samog otvaranja zimskih pupova koštičavih voćaka, a moguće je koristiti različite trgovačke pripravke navedenih u Tablici 1.

Tablica 1. Pripravci registrirani za suzbijanje kovrčavosti lišća bresaka i nektarina u Republici Hrvatskoj (bakarni pripravci označeni su plavom, a organski žutom bojom):

Djelatna tvar
Pripravci
%
bakreni sulfat
Modra galica K, Plavi kamen K
1,5
 
bakreni oksiklorid
Bakreno vapno WP, Gypso, Kupropin, Cuprocaffaro, Rame Caffaro WP, Neoram WG
 
0,5-1
bakreni hidrokisd
Champion WP i WG, Blauvit, Champion tekući SC, Cuproline, Kocide DF
 
0,5-1
bakar-hidrokisid-kalcij sulfat kompleks
Bordoška suspenzija WP, Bordoška juha WP, Bordoška juha caffaro WP
 
1,5
bakar-hidrokisd-Ca-klorid kompleks + cink sulfid
Cuprablau Z WP, Cuprablau Z Ultra WP
 
0,75-0,8
bakar & mineralno ulje
Crveno Ulje EC, Plavo Ulje, Modro Ulje
2-3
ditianon
Delan SC 750, Delan 500 SC, Delan 700 WDG
0,075-0,1
dodine
Chromodin WP, Dodine S-65 WP
0,1
klortalonil*
Daconil 720 SC*
2 l./ha

*Registracija važi do 1.1. 2013., a krajnji rok za prodaju i primjenu zaliha 1.7. 2014.

Aplikaciju je potrebno provestiza mirnog vremena, pri povišenoj relativnoj vlažnosti zraka, uz povećani utrošak škropiva (registrirani pripravci su navedeni u Tablici 1.). U manjim nasadima uz okućnice ili vikendice ove zaštitne mjere je moguće obaviti na svim voćnim vrstama. Pojedinačne voćke uz okućnice preporučujemo "okupati" zaštitnim bakarnim sredstvima, a u plantažnim nasadima bresaka u punoj rodnosti utrošiti barem 600-700 litara škropiva/ha.  

Nakon otvaranja pupova, moguće je ponoviti preventivnu zaštitu protiv gljivičnih bolesti koštićevog voća primjenom jednog od organskih površinskih fungicida, navedenih u Tablici 1.

Kasno-zimski i(ili) rano-proljetni razmaci tretiranja su 8-12 dana. Uvijek je najbolje zaštitu provesti dan ili dva prije najavljenih oborina (ako u vrijeme bubrenja i otvaranja pupova nema oborina pri temperaturama barem 4°C, tada se kovrčavost lišća bresaka i nektarina neće razvijati)!

 

mr. sc. Milorad Šubić, dipl. ing. agr.
e-mail:
milorad.subic@savjetodavna.hr

 

Pripremi za ispis