Održana četvrta manifestacija – Maslinova ulja hrvatskog juga

masline3_8_3.jpg

Organizator događaja je bila Zajednica maslinara i uljara Dubrovačko – neretvanske županije uz pomoć suorganizatora Dubrovačke udruge maslinara i Zavoda za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku. Uz želju da ova manifestacija bude pokretačka snaga razvoja maslinarstva na jugu Hrvatske ista je osmišljena kao edukacija maslinara i potrošača s jedne te prezentacija biranih maslinovih ulja s druge strane.

Prije samog održavanje manifestacije, već je bio odrađen kompletan posao vezan za senzorsko ocjenjivanje maslinova ulja. Naime, panel grupa iz Dubrovačko-neretvanske županije je ove godine ocijenila 79 ulja i odredila one najbolje. Zaista, skoro svi najpriznatiji maslinari koji već godinama sudjeluju na respektabilnim maslinarskim i uljarskim izložbama te na istim osvajaju brojne medalje, odazvali su se na poziv za izbor najboljeg maslinovog ulja hrvatskog juga. Iako je panel uistinu imao zahtjevan zadatak, sam rad olakšala je činjenica da je prvi put kušanje i ocjenjivanje ulja za ovu potrebu bilo odrađeno u laboratoriju za senzorsko ocjenjivanje ulja opremljenom po svim standardima i procedurama COI-a.

masline1_8_3.jpg

Sam program manifestacije je započeo u ranim popodnevnim satima obilaskom maslinika na predjelu Bračevo Brdo između Orašca i Gromače. Ove godine je organizator doveo sudionike manifestacije u maslinike prošlogodišnjeg pobjednika, maslinara Iva Curića iz Orašca. Vjerojatno je to razlog odlične posjećenosti odnosno interesa maslinara kako bi vidjeli maslinik koji je dao prošle godine najbolje ulje. Stoga su i pitanja vezana za agrotehniku maslinika bila brojna te upućivana kako savjetnicima tako i vlasniku maslinika koji se pri tome pokazao kao stručan i gostoljubiv domaćin. Obilaskom maslinika završen je terenski dio manifestacije.

Kasno popodnevni i večernji dio druženja odvijao se u kongresnoj dvorani hotela Radisson Blu & Resort s pripadajućom prostorom ispred dvorane. U navedenom prostoru se održalo otvaranje manifestacije te stručna predavanja. Umjesto dr. sc. Marija Bjeliša, netom završen IPA projekt „Tradicionalno maslinarstvo kao dio prekogranične turističke ponude“ predstavio je Marijo Car, dipl. ing. agr. kao član projektnog tima, a zatim je dr. sc. Ivica Ljubenkov kroz svoje predavanje dao ocjenu perspektive hrvatskog maslinarstva i uljarstva po ulasku RH u EU. Potom je Sandra Petričević, dipl.ing.kem. prisutne educirala o važnim momentima bitnim za kvalitetno čuvanje i skladištenje maslinova ulja da bi Antun Kotlar, dipl.ing.agr. dao informacije o čimbenicima koji su obilježili prošlu maslinarsku godinu. Stručni dio programa završen je vođenom degustacijom maslinova ulja te analizom rezultata ovogodišnjeg natjecanja od strane Sande Desnice, dipl. ing. agr., inače voditeljice panela Dubrovačko-neretvanske županije i laboratorija za senzorsko ocjenjivanje ulja.

Svakako najiščekivaniji trenutak za maslinare je bila dodjela priznanja za njihova ulja. Prvo su dodijeljene zahvalnice panelistima za uspješan doprinos u ocjenjivanju ulja, a potom i 41 priznanje „Zlato juga“ za vrhunsku kakvoću tih istih ulja. Ovdje treba naglasiti kako su spomenuta priznanja za kakvoću ulja pandam zlatnim medaljama koje se dodjeljuju na sličnim natjecanjima kao što je „Noćnjak“. Na koncu su proglašena 4 najbolja ulja. Četvrto mjesto osvojio je maslinar Ranko Surjan iz Vela Luke, treće gospođa Nelka Sardelić iz Orebića dok su ove godine prve dvije nagrade pošle u Konavle. Takoje drugo mjesto pripalo Vlahu Štaki iz Bana, a nagrada za pobjednika osvojio je Vlaho Mihatović iz Grude.

masline2_8_3.jpg

Visok postotak najviše kategorije maslinovih ulja, velik broj sortnih ulja (oblica, dubrovačka bjelica, crnica, lastovka, piculja,) potvrđuje bogatstvo kojim hrvatski jug raspolaže što je temelj razmišljanjima kako se samo s kvalitetom ali i udruživanjem može napredovati i biti konkurentan na izbirljivom tržištu. Time je ova manifestacija ispunila svoju zadaću i kandidaturu da postane jedna lijepa maslinarska tradicija na krajnjem jugu Lijepe naše.

Na koncu je uslijedila izložba pakovina maslinova ulja iz Dubrovačko–neretvanske županije te kušanje istih uz večeru i glazbu u prelijepom prostoru hotela Radisson.

 

Marijo Car, dipl. ing. agr.
viši stručni savjetnik

 

Pripremi za ispis