Posjet studijske grupe iz Osijeka dolini Neretve

Prije samog dolaska u dolinu Neretve posjetili su Sveučilište u Zadru, Odsjek poljoprivrede i njihovo kušalište na poljoprivrednom dobru, te voćarske poljoprivredne proizvođače u Nadinu i Polači.

U dolini Neretve posjetili su tri OPG-a.

OPG Popović Nedjeljko jedan od uspješnijih kooperanata u sustavu EuroGapa  kontrolirane poljoprivredne proizvodnje. Svaki kooperant ima svoj broj pa tako i OPG Nedjeljka ima broj K003668-1.  Površina pod mandarinama je 2,5-3 ha, a sortiment je Kavano Wase, Saigon, Zorica a dominira Chahara .

U sklopu posjete mogli su vidjeti objekat koji je nužan na imanju i jedan od glavnih preduvjeta za zadovoljavanje EuroGap standarda. U objektu se nalaze odvojene četiri prostorije, jedna za odvojenu tekuću vodu koja služi za obavezno pranje ruku prije početka berbe kao i na završetku berbe, zatim prostorije za zaštitna sredstva,  prostorija za ambalažu i prostorija za mehanizaciju. Radnici rade strogo kontroliranim higijenskim uvjetima pa moraju nositi radne kape, zaštitno odijelo, cipele i radne gumene ili plastične rukavice. Kooperanti u sustavu EuroGapa vode svoje knjigovodstvo, administrativne poslove, inventurne liste zaštitnih sredstava, mineralnih gnjojiva kao i evidenciju radova na parcelama.

Svi kooperanti Agrofructusa koji su u sustava kontrolirane poljoprivredne proizvodnje imaju osigurano tržište te prednost prilikom otkupa i dobivanja ambalaže.

OPG Opšivač Jozo pionir i prvi proizvođač nara i jagoda u dolini Neretve. Površina pod narom je 0,7 ha. U sortimantu je zastupljen najviše Barski slatki a nešto manje Konjski zub.

Problem u proizvodnji predstavlja jaki vjetar te bolesti na korijenskom sustavu uslijed povećane vlažnosti. Plasman je osiguran uglavnom preko privatnih otkupljivača. Urod po stablu je 10 kg, ali za komercijalnu prodaju 5 kg po stablu. Nasad se treba redovito navodnjavati u ljetnom periodu, a od ostalih pomotehničkih zahvata neophodna je proljetna i ljetna rezidba.

OPG Volarević Mate posjeduje 11 ha vinograda sorte Plavac mali podignutog na krčevini šumskog zemljišta. Samim nasadom je zadovoljan dok je plasman vina tek u početnoj fazi. Plan je sa ostalim vinogradarima, uglavnom velikim koncesionarima graditi vinske ceste.

Obitelj Volarević vlasnik je „Rasadnika Prud“ jednog od većih rasadnika voćnih sadnica i loznih cjepova na jugu Hrvatske. Proizvode sadnice svih voćnih vrsta, maslina, citrusa, smokava i lozinih cijepova. Količina sadnica odnosno cjepova ovisi o potražnji, odnosno o potrebama tržišta.

Podružnica PSS-a Dubrovačko-neretvanske županije
Ljiljana Mustapić, dipl. ing. agr., poljoprivredna savjetnica

Pripremi za ispis