Degustacija mladog vina u dolini Neretve
Tijekom večeri kolega Jelinić kratko je prokomentirao svaki uzorak i ponaosob svakom vinaru dao daljnje smjernice kako da dobiju što kvalitetnije vino a posebno se osvrnuo na neophodne radnje bistrenja i otklanjanja mana vina.
Generalno se može reći da od 60-tak uzoraka samo 2-3 vina nisu zadovoljila potrebne standarde. Posebno se osvrnuo na neophodno korištenje sumpora odnosno sumpornog dioksida koji djeluje kao antioksidans, antiseptik i koagulator. Antioksidacijski djeluje tako da štiti prijenos kisika na pojedine sastojke grožđa, masulja i vina, pa ne dolazi do neželjenih promjena koje narušavaju kakvoću mošta a potom i vina. Osim toga sumpor djeluje baktericidno, fungicidno te koagulacijski tako da se brže talože bjelančevine vina i razne sitne čestice. Kod bijelih i ružičastih vina najveća dozvoljena količina ukupnog i slobodnog sumpora je 210 mg/l odnosno 40 mg/l. Kod crnih vina granica je nešto niža i iznosi 160 mg/l ukupnog i 30 mg/l slobodnog. Spomenute količine sumpornog dioksida odnose se na suha vina, a kod vina s ostatkom šećera većim od 5 g/l dozvoljen je veći sadržaj. Tijekom izlaganja naglasak je stavljen na higijenu podrumskog prostora i posuđa (bačvi, cisterna). Uz besprijekornu higijenu podrumskog okruženja, pravilnu upotrebu sumpora nužna je i adekvatna kontrola vrenja uz pravilnu njegu mladog vina (pretok, sulfitiranje, nadolijevanje i dr.).
Nagradu za najbolje vino dobio je vinar Ivo Čotić.
Podružnica PSS-a Dubrovačko-neretvanske županije
Ljiljana Mustapić, dipl. ing. agr., poljoprivredna savjetnica
0 komentara
Napišite komentar