Studijsko putovanje u Mađarsku

Proizvođačke grupe (PG) i organizacije (PO) u sektoru voća i povrća počele su se u Mađarskoj osnivati još prije njihovog ulaska u EU 2000. godine. 2004., kada su postali punopravna članica EU, imali su već 104 PG i PO. Prema mađarskim propisima, proizvođačku organizaciju može osnovati petnaest proizvođača (fizičke ili pravne osobe), koji godišnje trebaju utržiti 250 mln. forinti (oko 7,5 mln. kuna). Nakon ulaska Mađarske u EU entuzijazam i oduševljenje za tim oblikom udruživanja pomalo pada i broj PO se smanjuje, neke su u međuvremenu propale, a druge su se međusobno spajale. Danas funkcionira 35 PG i 43 PO te 11 udruženja PO-a.

madja_.jpg

Prvo je posjećena PO Balaton Ker–Tész u mjestu Kisvejke, nedaleko Balatona. Osnovana je 1997. kao kooperativa, čiji su članovi u početku imali samo 9 ha voća (trešnja, višnja i dr.). Danas je to priznata PO, koja je to postala tek 2009., nakon 6 godina prelaznog razdoblja. Prema površini koju obrađuju (3.300 ha cijela PO, a samo mjesto Kisvejke ima 500 ha višegodišnjih nasada) to je najveća PO u Mađarskoj, koja funkcionira putem pravnog oblika zadruge (1 član 1 glas), s ukupno 296 članova te godišnjom proizvodnjom od 15.000 t različitog voća i povrća i oko 46 mln. kuna godišnjeg prihoda. Veličina nasada u sklopu organizacije kreće se od 0,5 – 195 ha.

Onaj, tko želi pristupiti PO, mora kupiti dionice u iznosu od 40 Eur-a (= 260 kn), a članarina za one koji ulaze u PO Kisvejke iznosi 9.000 kn.

Pored distribucijskog centra u Kisvjeke-u imaju 12 manjih otkupnih stanica u susjednim mjestima. Objekti u mjestima Kisvejke i Berzence pripadaju PO, dok su objekti ostalih stanica u najmu.

U njihovom vlasništvu su: oprema za sortiranje i pakiranje, skladištenje (hladnjača s ULO komorama), strojevi za obradu (traktori, prskalice, …) itd. Hala, koju i danas koriste za prijam, sortiranje i skladištenje voća i povrća, izgrađena je 2003., neposredno prije ulaska Mađarske u EU donacijskim sredstvima (50 % sredstva EU, 50 % sredstva Republike Mađarske). Do sada su proizvođači – članovi te PO dobili različite tipove potpora, ukupno oko 13.000.000 kn.

U Balaton Ker–Tész-u u Kisvejkeu trenutno traje otkup marelice. Nakon vaganja i sortiranja proizvod se plaća prema kvaliteti. Većim dijelom otkupljene marelice se isporučuju kao konzumne veletrgovcu u Njemačku. Industrijska marelica isporučuje se u Austriju za preradu u rakije, a dio se preradi u sok. Imaju 8 stalno zaposlenih djelatnika i 80 sezonskih radnika. Manipulativni troškovi, koje plaćaju proizvođači PO, iznose 5 % od otkupne cijene proizvoda. Trenutačna cijena po kilogramu marelice je 1,3 Eur-a. Nakon predaje proizvoda isplata proizvođača provodi se u dvije rate:

  •  I rata – 20 % od cijene proizvoda isplaćuje se u roku od 14 dana;
  •  II rata – 80 % od cijene proizvoda isplaćuje se unutar 60 dana.

Obveza je članova PG i PO da 75 % svoje proizvodnje moraju prodati preko PO, a 25 % mogu prodati osobno, ali samo u svom dvorištu tj. „na svom pragu“.

madja1_.jpg     madja2_.jpg

          Sortirnica i pakirnica u Kisvejke-u                                           „Živa“ rasprava o PO

PO trži 12 različitih vrsta voća i povrća: marelicu, trešnju, višnju, šljivu, breskvu, jabuku, krušku, lješnjak, orah, luk, zelje i grašak. Nakon otkupa od proizvođača proizvodi se klasiraju i pakiraju i to prema kvaliteti, krupnoći, količini, često su već složeni prema narudžbi kupaca i takvi se skladište u rashladne komore. 35 % svojih proizvoda prodaju svježem stanju (od toga se 90 % proda na domaćem tržištu – veletrgovcima, 10 % u inozemstvo direktno), a 65 % proizvoda se preradi. PO su uključene u školski program „5 voćaka dnevno“ te dio svog voća plasiraju školama. Razliku u cijeni dotira država.

Za 2012. operativni  fond otkupne stanice Kisvejke je 9 mln. kuna, što iznosi 9 % od ukupno planiranog utrženog iznosa cijele PO. Priznata PO dobiva godišnju subvenciju iz EU fonda u iznosu 4,1 % od svojih utrženih sredstava. PO treba imati dobar marketing te nije važno da li su proizvođači veliki ili mali. Inače, područje Kisvejke poznato je po proizvodnji marelice. Potencijalni kupac dolazi tu direktno i ugovara kupnju unaprijed. Samostalni su u prodaji, ali su povezani i dogovaraju isporuke u okviru 12 otkupnih stanica. Ako bi svaka od tih 12 zadruga radila pojedinačno, to ne bi bilo dobro, jer ne bi mogli napuniti jedan kamion. U cijelom funkcioniranju PO najvažnija je stvar povjerenje. Manager PO prima plaću i prema iskustvu iz EU treba biti dobro plaćen, dok direktor – upravitelj zadruge ne prima plaću. Sadašnji direktor u Kisvejke je proizvođač, koji se počeo baviti voćarstvom s 1 ha voćnjaka, a sada ima 50 ha nasada. On, kao proizvođač ima interesa, jer lakše plasira i svoj proizvod. Odgovoran je prema zajednici i zainteresiran za njen razvoj.

Svrha ovakvog oblika udruživanja je dobar marketing, standardizacija proizvoda i dobivanje EU  sredstava za to. GLOBALGAP certifikaciju ne mora imati svako gospodarstvo, već samo velika gospodarstva, s kojih roba ide u izvoz.

Nakon predaje voća proizvođač istu fakturira krovnoj proizvođačkoj organizaciji, jer se tamo stvara vrijednost utržene proizvodnje. Od prodajne vrijednosti proizvoda 5 % ide lokalnoj zadruzi, a 3 % krovnoj proizvođačkoj organizaciji (ukupno 8 %).

Ako je prerada voća u vlasništvu proizvođačke organizacije, vrijednost prodane robe ulazi u vrijednost utržene proizvodnje, a ako nije u vlasništvu PO ili je u vlasništvu drugog organizatora proizvodnje, onda u vrijednost utržene proizvodnje ulazi samo otkupna cijena voća, tj. cijena sirovine.

Druga je posjećena PO KECEL za svježe voće i povrće, kooperativa osnovana 2002. kao PG i priznata kao PO 2009. Organizirana je od strane veletrgovaca. Izgradili su hladnjaču i skladište 2007. u vrijednosti 2.200.000 kn. Proizvođačka organizacija ima 320 članova i 200 malih, povremenih proizvođača. Članom PO se postaje kupnjom dionica u vrijednosti od oko 1.300 kn. Ta PO zapravo kupuje proizvod od poljoprivrednika, kojeg izvozi u inozemstvo ili pak plasira na domaćem tržištu. Ne bave se uvozom, ali bi mogli.

PO godišnje prodaju 8.000 – 10.000 t svježeg voća od kojeg se utrži 17,5 mil. kn, na što još 4,1 % sredstava od EU. Prodaju svoje proizvode i proizvode nečlanova (max. 15 % proizvoda od nečlanova). Upravlja se po sistemu 1 čovjek 1 glas. Imaju 4 uposlena (rade za plaću) i 70 sezonskih radnika.

madja3_.jpg

Postoji velika razlika u veličini parcela, od 0,1 ha plastenika do 35 ha voćnjaka. Ukupno obrađuju 1.800 ha. Prosjek površina po članu PO je 1,7 ha. Svi članovi PO nalaze se u radijusu od 50 km. Proizvode trešnje, jabuke, šljive, marelice, bazgu, kupus, papriku, rajčicu.

Svaki član potpisuje s PO godišnji ugovor, s kojim se obvezuje 75 % proizvodnje predati PO, što je u konačnici teško kontrolirati. PO članovima za predane proizvode isplaćuje naknadu u roku od 14 dana. Provizija za usluge prijema, sortiranja i pakiranja je 2 % za članove PO, a 6 % za nečlanove. Imaju 300 članova.

Od ukupno otkupljenih roba 80 % se trži sa zemljama članicama EU: Njemačkom, Austrijom, Švicarskom, Italijom, Belgijom, Francuskom, a 20 % na domaćem tržištu. Prodaju 50 % proizvoda u svježem stanju, a 50 % proizvoda ide u preradu.

PO ima svoje servise: sortirnicu, pakirnicu, skladište, hladnjaču, marketing, transport i dr. Imaju dobru infrastrukturu, vode knjigovodstvo i dobivaju subvencije iz EU fonda (već ranije spomenutih 4,1 %). PO može kupiti strojeve, za dobrobit svojih članova. Ove je godine otkupna cijena paprike za članove PO 4 kn/kg.

2006. su za svoje proizvode, koji su visoke kvalitete, dobili GLOBALGAP certifikat, putem kojeg se lakše predstavljaju na tržištu i lakše prodaju svoje proizvode.

Savjetodavnu službu plaća PO, a za članove je ona besplatna. Savjetodavna služba daje preporuke, obilazi proizvođače, educira ih, osobito tijekom zimskog razdoblja.

Svake godine imaju 3-4 kontrole od strane Ministarstva poljoprivrede, Agencije za plaćanje, tijela EU i porezne inspekcije.

Studijsko putovanje završilo je prezentacijom konzultanta gdina. M. Szaba, koji je ujedno bio i vodič na ovom putovanju, o proizvođačkim organizacijama u sektoru voća i povrća u EU. Najčešći pravni oblik PO u EU su poljoprivredne zadruge, rjeđe su to društva s ograničenom odgovornošću. PO pomažu proizvođačima da koncentriraju svoju ponudu, jer inače, mali individualni proizvođači nemaju šanse u supermarketima. Stoga su većina PO marketinšeke organizacije, koje pomažu svojim članovima da izađu na tržište. Osim toga, PO osiguravaju članovima i druge aktivnosti: nabavku repromaterijala (sadnog materijala i sjemena, sredstava za zaštitu bilja i sl.), ishođenje različitih certifikata (garancija kvalitete), pouzdan su platilac za otkupljenu robu i siguran kanal prodaje naročito za veće količine proizvoda i dr.

mr. sc. Marija Ševar
načelnica Odjela za ekološku i
integriranu poljoprivredu

mr. sc. Višnja Šimunović
načelnica Odjela za hortikulturu

Pripremi za ispis