10. natjecanje orača Krapinsko – zagorske županije

Natjecanje su otvorili županica Sonja Borovčak te pomoćnik ministra poljoprivrede, mr. sc. Luka Čuljak. Natjecanju su prisustvovali i Jasmin Krizmanić, pomoćnik ministra prometa, Tugomir Majdak, dopredsjednik Svjetske oračke organizacije, dr. sc. Ivan Katalinić, predsjednik HUONO-a, te Siniša Hrgović, državni trener orača. 

nat_ora.jpg

Na natjecanju je sudjelovalo ukupno 10 natjecatelja, od toga 6 u kategoriji plugova ravnjaka a 4 u kategoriji plugova premetnjaka.

Prvo mjesto ove godine u kategoriji plugova ravnjaka osvojio je Vilko Kukec iz Belca, drugo mjesto osvojila je jedina ženska natjecateljica Draženka Grah iz Zagorskih sela, dok je treće mjesto osvojio Stjepan Počekal iz Mača.

U kategoriji plugova premetnjaka prvo mjesto osvojio je Božidar Domitran iz Martinščine, drugo mjesto u „premetnjacima“ ponio je Krešimir Babić iz Marije Bistrice, a treće mjesto osvojio je Dragomir Jadek iz Zaboka.

Pobjednici će braniti boje naše županije na državnom natjecanju u Sinju.

Višegodišnji pobjednik županijskog i državnog natjecanja orača, ujedno i predstavnik naše Hrvatske na svjetskom natjecanju orača u Biogradu Tomislav Kuharić, ove godine na žalost nije se natjecao, ali je besprijekorno izorao svoju parcelu izvan konkurencije natjecanja.

Djelatnici Poljoprivredne savjetodavne službe i ove godine sudjelovali su u samoj organizaciji natjecanja, te pri pripremi parcela za natjecanja, uz to Dragutin Kasteljan, Gordana Jurina i Darko Antonina su kao suci odlučili o našim predstavnicima na državnom natjecanju, a natjecanje je vodio Dario Padro.

Posjetitelji su imali priliku doživjeti, ali i isprobati, tradicionalni način oranja s konjskim zapregama u organizaciji Županijske udruge uzgajivača konja Krapina.

plug_ora.jpg

Predstavnicima naše županije želimo puno uspjeha na Državnom natjecanju orača u Sinju.

 

Darko Antonina, dipl. ing. agr.
viši stručni savjetnik za stočarstvo

Pripremi za ispis