Prašna snijet zobi

Površine pod zobi na području Bjelovarsko-bilogorske županije u posljednjih nekoliko godina znatno se proširuju, što je posljedica ekonomske situacije. Ova kultura traži nešto manja ulaganja u odnosu na ulaganja kod ostalih žitarica (pšenica, ječam, kukuruz). Osim toga nedostatak novca primorao je mnoge proizvođače da koriste sjeme žitarica vlastite proizvodnje, a isto tako neki proizvođači nisu uspjeli pronaći deklarirano sjeme zobi u dovoljnim količinama na tržištu.

polje.jpg

Uporaba sjemena vlastite proizvodnje vrlo često može dovesti do pojave bolesti, koje su se do sada javljale samo sporadično ili su već gotovo zaboravljene. Tako smo kod jednog proizvođača koji sije zob sa „tavana“ već drugu godinu za redom, uočili dosta veliku zarazu prašne snijeti zobi (Ustilago avenae).

Radi se o bolesti koja se vrlo lako uočava u usjevu, jer se napadnute metlice pretvaraju u prašnjavu masu, crne boje. Radi se o hlamidosporama koje vjetar i kiša raznosi uokolo i nakon toga ostaje samo golo vreteno. Do infekcije dolazi u doba cvatnje zobi, no razvoj zrna dalje ide bez vidljivih znakova zaraze. Tek u fazi nicanja dolazi do aktiviranja micelija, koji je smješten u zaraženom zrnu i on prodire ispod vegetacijskog vrha, a nakon toga i u sam klas, koji razara. Toplo i vlažno vrijeme u cvatnji pogoduje razvoju ove bolesti.

zob.jpg

Upozoravamo sve proizvođače koji koriste sjeme zobi ili bilo kojih drugih žitarica da obilaze usjeve i prate zdravstveno stanje jer pojava bolesti upozorava na to da takovo sjeme nije preporučljivo sijati u sljedećoj sezoni.

 

Pripremi za ispis