Osvrt na 4. savjetovanje malih sirara

Prvi dio savjetovanja bio je posvećen mikrobiološkoj kvaliteti svježeg sira i vrhnja koji se najviše traži i prodaje na zagrebačkim tržnicama i tržnicama sjeverozapadne Hrvatske, mogućnostima iskorištavanja kisele sirutke koja predstavlja nus proizvod u proizvodnji svježeg sira, a nutricinistički je iznimno vrijedna za ishranu ljudi i životinja te slatke sirutke koja zaostaje nakon proizvodnje polutvrdih i tvrdih sireva, važnosti poštivanja temperaturnih režima u sirarstvu i tehnologiji proizvodnje polutvrdog sira u tipu Goude u čijoj proizvodnji su se specijalizirali učenici srednje gospodarske škole iz Križevaca. Srednja gospodarska škola u Križevcima školuje mlade ljude između ostalih zanimanja i za zanimanje mljekar u sklopu kojeg učenici prolaze praktičnu obuku u nekoliko praktikuma i to: ratarski praktikum s 36 ha poljoprivrednih površina koje služe za proizvodnju kukuruza, pšenice, leguminoza i krmnog bilja, govedarski praktikum – vlastita staja kapaciteta 30 muznih krava i 30 grla podmlatka i mljekarski praktikum kapaciteta 350 l dnevne prerade mlijeka.

slika_sira.jpg

U drugom dijelu su predavači iz Ministarstva poljoprivrede iznijeli zakonske okvire vezane za označavanje i reklamiranje sireva i mliječnih proizvoda koji se nalaze na tržištu kao zapakirani ili nezapakirani proizvodi te postupak dobivanja oznake izvornosti, oznake zemljopisnog podrijetla i oznake tradicionalnog ugleda. Osim toga bilo je riječi i o certificiranju proizvođača s vlastitim proizvodima na tržnicama diljem Hrvatske u organizaciji Hrvatske udruge tržnica, a na kraju je predstavljena i prva cesta sira u Hrvatskoj „Cesta sira Karlovačke županije“ otvorena 01. svibnja ove godine prigodnom promocijom i svečanošću na gospodarstvu predsjednika Udruge malih sirara Karlovačke županije „Korni“ gosp. Milana Miščevića u Josipdolu. Na cesti sira se za sada nalazi devet obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji imaju objekte za preradu vlastitog mlijeka odobrene pod posebnim uvjetima. Cilj otvaranja ceste sira je da se kupci i potrošači dovedu na mjesto proizvodnje kako bi jako zahtjevan posao prodaje sireva s tržnica, sajmova i sl. polako prešao na vlastita gospodarstva u vlastitoj ponudi.

Prije samog savjetovanja te u pauzi između dva dijela savjetovanja u predvorju hotela International održana je degustacija sireva s obiteljskih gospodarstava članova udruga članica Saveza. Bio je to pravi mali festival za oči i nepce i svi prisutni su s velikim zadovoljstvom isprobali razne sireve, a proizvođači su izmjenili iskustva o malim tajnama velikih majstora sirarske proizvodnje. Našli su se tu kozji meki i polutvrdi sirevi, razni oblici i „izvedenice“ svježeg kravljeg sira, kuhani kravlji sirevi obični i s raznim dodacima, skuta – albuminski sir koji se radi iz slatke sirutke i druge zanimljive vrste.

slikia_sira1.jpg

Prisutne su pozdravili i dali podršku njihovom radu mr.sc. Luka Čuljak, pomoćnik ministra poljoprivrede, mr.sc. Marina Mikšić, privremena ravnateljica Poljoprivredne savjetodavne službe, mr.sc. Dubravka Živoder načelnica Odjela za tržište i marketing poljoprivrednih proizvoda HPA te Vlasta Ranogajec, dipl.ing.agr., voditeljica Odjela za razvoj i unapređivanje poljoprivrede i šumarstva gradskog ureda za poljoprivredu Grada Zagreba.

Anđelka Pejaković, dipl. ing. agr.,
viša stručna savjetnica

 

Pripremi za ispis