Održano 8. natjecanje orača Virovitičko-podravske županije

Specifičnost ove godine je da se oralo na parceli gdje je donedavno bila kamilica, a sva dosadašnja natjecanja u Virovitičko-podravskoj županiji (svih sedam) uvijek su održavana poslije žetve pšenice krajem srpnja ili početkom kolovoza.

Voditelj natjecanja bio je kolega Ivica Prpić, dok je kompletnu organizaciju, protokol i sve ostalo odlično koordinirao kolega Siniša Hrgović.

Natjecalo se u dvije discipline, i to: plugom premetnjakom tri natjecatelja i plugom ravnjakom sedam natjecatelja. Do 8,30 sati prije svečanog i službenog dijela svi su natjecatelji predali svoje prijave, a nakon toga je obavljen ždrijeb startnih brojeva i parcela za oranje. 

U 10 sati je počeo svečani i službeni dio pozdravnim riječima dobrodošlice načelnika općine Špišić Bukovice, Ivice Lulića, dožupana Virovitičko-podravske županije Zdravka Dijakovića, i na kraju pozdravna riječ kao i čast ovogodišnjeg otvorenja natjecanja pripala je dopredsjedniku svjetske oračke organizacije (WPO) Tugomiru Majdaku.

natjecanje2.jpg

Slika 2: Svečano otvorenje natjecanja orača

Kao i protekle tri godine natjecanje orača su ocjenjivale tri sutkinje. Taj odgovoran i nadasve težak posao vrlo odgovorno su odradile kolegice Tatjana Međimurec, Suzana Pajić i Ana-Marija Čajkulić.

Natjecanje u oranju završeno je nešto prije 14 sati. Ostao je još detaljan pregled i završno ocjenjivanje izoranih parcela te unos ocjena i obrada podataka, nakon čega se prešlo na proglašenje pobjednika u obje discipline i dodjela priznanja i osvojenih nagrada svim natjecateljima.

Kao i proteklih svih godina natjecanja, ni ove godine nije izostalo darivanje svih natjecatelja, bez obzira na osvojeno mjesto. Ukupni fond svih dodijeljenih nagrada bio je oko 20.000,00 kuna vrijednosti, što najviše možemo zahvaliti svim donatorima i sponzorima. 

Dodijeljene su posebne nagrade za najmlađeg i najstarijeg natjecatelja. Najmlađi natjecatelj ove je godine bio Marijan Kaladić iz Gradine, a najstariji kao i u protekle tri godine Mirko Rudec (73) godina iz Virovitice.

Službeni rezultati 8. natjecanja orača Virovitičko – podravske županije: 

Plug ravnjak: 

  1. Radivoj Rekić
  2. Dejan Ponjević
  3. Ivan Šimatić
  4. Slaven Krapac
  5.  Mirko Rudec
  6. Josip Banić
  7. Branimir Heđi.

Plug premetnjak:

  1. Milenko Hrgović
  2. Ivan Moslavac
  3. Marijan Kaladić

 

natjecanje3.jpg

Slika 3: Pobjednici u obje discipline plugova Radivoj Rekić i Milenko Hrgović

natjecanje4.jpg

Slika 4: Prvaci u obje discipline – slijeva na desno: Ivan Šimatić, Dejan Ponjević i Radivoj Rekić, (plug ravnjak) i Marijan Kaladić, Ivan Moslavac i Milenko Hrgović (plug premetnjak). 

Svim sponzorima i donatorima najljepše se zahvaljujemo što nas već osmu godinu prate za redom, a ove godine to su; Virovitičko-podravska županija,Općina Špišić Bukovica, Syngenta, KWS, BASF, Poljoprivredni institut Osijek, Agroglas, BC institut, RWA, Bayer, Agro-chem, Chromos-Agro, Pioneer,Viro-Virovitica,Genera, PSS, HUONO ,Danon, Radio Slatina, Radio Virovitica i OPG Poslek.

natjecanje6.jpg

Slika 5: Natjecatelji, suci i organizatori 8. županijskog natjecanja orača VPŽ

Ove godine 10. natjecanje orača Republike Hrvatske održati će se u Splitsko-dalmatinskoj županiji u Sinju od 31. 8. do 2. 9.2012., gdje će se okušati i naši ovogodišnji pobjednici u obje discipline. Na kraju podsjećam, da se ove godine 59. svjetsko natjecanje orača održava u Hrvatskoj 14. i 15. rujna u Biogradu na Moru. 

Ljubomir Duvnjak, dipl. ing. agr.,
viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis