Riba kao funkcionalna hrana

U radovima izlaganima na ovogodišnjem skupu bilo je riječi o perspektivi tradicionalno uzgajanih ribljih vrsta na europskom tržištu, zatim o dopuni drugim vrstama riba i proizvoda, primjeni drugačijih tehnika i tehnologija uzgoja, brandiranja proizvoda, o utjecaju klimatskih promjena na sektor ribarstva, zdravstvenom statusu na uzgajalištima i u otvorenim vodama te o prijetnjama od nekih „novih“ bolesti. Uz pregled stanja slatkovodne akvakulture i marikulture izneseno je i stanje ribljih resursa u pojedinim dijelovima Jadrana.

Uvažavajući činjenicu da je zbog trenutne nepovoljne gospodarske situacije mogući oporavak ribarstva dugotrajniji i teži, upravo je sada pravi trenutak za sagledavanje problema i restrukturiranje hrvatskog ribarstva, o čemu se raspravljalo na okruglom stolu.

Aktivnim djelovanjem Udruženja ribarstva i prerade ribe pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, uz djelovanje znanstvenih i stručnih tijela i drugih ribarsko-strukovnih udruženja, predložen je niz mjera i aktivnosti za održivost i oporavak hrvatskog ribarstva.

HPK – Odjel za ribarstvo
mr. sc. Boris Župan

 

Pripremi za ispis