Pčelarska radionica na Hvaru

Najviše pitanja odnosilo se na to kako pravilno pripremiti starter, kako presaditi mlade ličinke, što sve treba učiniti za pravilan razvoj matičnjaka, koji su vremenski termini za sparivanje matica, kako napraviti dobar oplodnjak, kako i kada stavljamo matičnjake u oplodnjake i konačno kada vadimo matice izvan oplodnjaka. Nakon završetka praktičnog dijela uputili smo se u Stari Grad gdje su pčelari u sklopu prezentacije u Power Pointu još jednom teoretski potvrdili gradivo s posebnim naglaskom na pravilnom redoslijedu radnji tijekom uzgoja matica.

Drugi dan radionice proveli smo na Paklenim otocima na pčelinjaku OPG-a Novak. Vlasnik je pčelinjaka Cvite Novak, dugogodišnji uspješni pčelar koji posjeduje 120 košnica. Ovaj smo put u praktičnom radu dali naglasak na pravilno obilježavanje matica i tehnologiju izrade startera. Pčelare je također zanimala mogućnost istovremenog suzbijanja rojenja, proizvodnje meda, nukleusa i matica te uspješna borba protiv Varooze. Razumljivo da su nam za vježbanje obilježavanja matica poslužili trutovi. Svaki polaznik radionice uspješno je obilježio svoju „maticu“ (truta) pomoću laka i malene pločice koje smo stavljali na gornji grudni dio. Pčelari su nakon praktičnog dijela pažljivo poslušali i prezentaciju „Varooza i intenzivno pčelarenje“.

hvar_pcele2.jpg

Foto: Buratović: Rasprava o obilježavanju matica i suzbijanju rojenja na Paklenim otocima

Zadnji dan radionice proveli smo opet na pčelinjaku OPG-a Buratović na poluotoku Kabal, gdje smo razgovarali o patologiji pri uzgoju matica, suzbijanju rojenja te o tome kako pripremiti pčelinje zajednice za prve proljetne paše.

 Područni Odjel HPK-a Zagrebačke županije
Zlatko Tomljanović, dr. vet. med.
Stručni savjetnik za pčelarstvo

Pripremi za ispis