Određivanje roka berbe jabuka

vrijednosti.jpg

Kako obavljamo ovu provjeru:

Najvažniji dio je uzeti dobar prosječan uzorak. Prolazimo kroz voćnjak te beremo jabuke sa vanjskog dijela krošnje i iz unutrašnjosti krošnje. Dobro bi bilo da ozorak pokrije cijeli nasad sa pojedinom sortom. Uberemo oko 5-10 jabuka, prerežemo ih te imočimo u otopinu JJK. Pričekamo par minuta dok otopina reagira sa škrobom u plodu. Prošaranost uzorka usporedimo sa slikama u skripti te vidimo koliko je blizu rok berbe. Ukoliko je plod tamnije obojen reagensom znači da sadrži još dosta škroba te treba još pričekati sa berbom. Kada je plod gotovo neobojen regensom znači da je već došao u fiziološku zrelost, a optimalno vrijeme za skladištenje je prošlo. Ako je plod jabuke prošaran po cijelom presjeku znači da ima i škroba i šećera te je kao takav najbilji za berbu i skladištenje.

Uz ovu metodu možemo još koristiti i penetrometar da odredimo čvrstoću mesa, te možemo provjeriti sadržaj šećera i kiselina i laboratoriju. Dobivene vreijednosti usporedimo sa vrijednostima koje su optimalne za berbu pojedine sorte.

Vidi brošuru KADA BRATI JABUKE!

Područni odjel HZPSS-a Požeško-slavonske županije
Goran Josipović, dipl.ing.agr.
Stručni savjetnik za hortikulturu

Pripremi za ispis