Trodnevni seminar za poljoprivredne inspektore

TAIEX Ured Europske Komisije iz Bruxellesa, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja RH, Upravom poljoprivredne i fitosanitarne inspekcije, Sektorom inspekcija u poljoprivredi i Ministarstvom poljoprivrede, hrane i šumarstva Republike Italije, Središnjim inspektoratom za kontrolu kvalitete prehrambenih proizvoda, (ICQRF) organizirali su trodnevni seminar za poljoprivredne inspektore na temu „Inspekcija u ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji“.
 
Stručnjaci iz Republike Italije, Lorena Timi – inspektorica u sjedištu ICQRF-a u Rimu i Luciano Travaglini – inspektor ICQRF-a s mjestom rada u Pescari, tijekom tri dana predstavili su sudionicima seminara, poljoprivrednim inspektorima MPRRR, način rada inspektora koji nadziru ekološku poljoprivrednu proizvodnju i rad kontrolnih tijela (nadzornih stanica).
inspektori_1.jpg
Stručnjaci iz Italije: Lorena Timi (desno) i Luciano Travaglini (lijevo)
 
Inspektori iz Italije upoznali su prisutne s regulativom EU za ekološku poljoprivredu, direktivama za rad inspektora u ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji i standardima Italije i EU. Prezentirali su sustav provedbe službenih kontrola tj. inspekcije na ekološkim gospodarstvima u Italiji, u biljnoj proizvodnji, proizvodnji i preradi hrane, stočarskoj proizvodnji, proizvodnim procesima u stočarstvu, te obilježavanju i deklariranju ekoloških proizvoda.
Posebno je obrađena tema prijelaznog razdoblja, konverzije iz konvencionalne proizvodnje u ekološku.
 
Treći dan inspektori, Lorena Timi i Luciano Travaglini, su prikazali rad inspekcije u nadzoru rada nadzornih stanica i pravnih osoba za provedbu postupka potvrđivanja. Detaljno je objašnjen i način uzimanja uzoraka iz ekološke proizvodnje od strane inspektora te slanje istih u ovlašteni (akreditirani) laboratorij.
Prikazane su mjere i sankcije koje se poduzimaju u slučaju kada inspektori utvrde nepravilnosti i/ili povrede legislative u ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji.
 
Održani seminar je vid tehničke pomoći TAIEX Ureda Europske Komisije Republici Hrvatskoj, Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Upravi poljoprivredne i fitosanitarne inspekcije, Sektoru inspekcija u poljoprivredi na području usklađivanja, primjene i provedbe zakonodavstva Europske unije.
 
 
 
HZPSS, Ured ravnatelja
mr. sc. Marija Ševar
Načelnica odjela za integriranu i ekološku poljoprivredu
 
Pripremi za ispis