Od staje do wellness centra

Gospodarstvo je godinama živjelo od uzgoja krava i proizvodnje mlijeka. Kuća je u sagrađena još 1893. Od gradnje do danas na farmi živi peta generacija. Vlasnik Frans Steggink i njegova supruga Marinka s tri kćeri odlučili su u kriznim uvjetima gospodarenja prestati s uzgojem krava i proizvodnjom mlijeka. Krave su prodali, a staju za goveda su preuredili u spa i wellness centar. Bili su sigurni u uspjeh svojih ideja te su konkurirali za dodjelu sredstva EU. Dobitnici su nagrade za razvoj gospodarstva u 2009., za originalnu ideju.

Gospodarstvo „Spa Nutter“ namijenjeno je osobama koje vole jednodnevne relaksacije u prekrasnom rustikalnom ambijentu nizozemske ravnice. U ponudi su različiti tretmani uz uporabu prirodnih proizvoda. Na gospodarstvo se može doći i uz tretmane, uživati i boraviti i po nekoliko dana. Njihova krilatica je „uživaj ono što priroda daje“. Wellness centar je okružen pašnjacima, koji su prekrasni, osobito u proljeće, kada ljudima vraćaju tijekom zimskog razdoblja izgubljenu energiju.
Savjetnik wellness centra je Paul Haslauer iz Austrije. Njegovo 35-o godišnje iskustvo u razvoju prirodnih proizvoda za njegu i tretmane tijela bilo je od velike pomoći i prilikom opremanja istog.

 
w1.jpg

Jutro u wellness centru počinje sjedenjem uz peć za pečenje kruha. Mijesi se tijesto i peče kruh isključivo od pira (dinkel). Pir je najzdravija krušarica, vrsta prapšenice, koja sadrži mnogo vitamina i minerala. Mirisi, koji se oslobađaju pri pečenju kruha, blagotvorno djeluju na one koji borave u tom malenom prostoru.

 
w2.jpg

U sauni se, ovisno o zahtjevu, na pod postavljaju borove grančice ili sijeno. Borove grančice dotokom zagrijanog zraka (65 ºC) sa svih strana pa i kroz pod, oslobađaju eterična ulja i pomažu pročišćavanju dišnih putova.

 
w3.jpg

Iz stolca obloženog suhim alpskim sjenom zagrijavanjem (40 ºC) se oslobađa miris suhog sijena, koje se nalazi iza leđa korisnika. Toplina, kojom se zagrijava tijelo tijekom tretmana, opušta uz ugodan miris. Svaki vid stresa nestaje uz toplinu te miris alpskog sijena i pogled na zelene pašnjake.

 
w4.jpg

Tretmani traju od 5 i 7 sati do 3 dana uz mogućnost noćenja. Cijene tretmana od 5 i 7 sati su 80 – 150 €, a cijena najskupljeg je 300 € za tretman 2 noći / 3 dana.

HZPSS, Ured ravnatelja

mr. sc. Marija Ševar

Načelnica odjela za integriranu i ekološku poljoprivredu
Pripremi za ispis