Maslina ponovo cvate

Kod masline razlikujemo pet fenofaza: mirovanje, diferencijaciju pupova, cvatnju, oplodnju i razvoj ploda, sazrijevanje ploda. Diferencijacija pupova počinje rano početkom veljače pa slijedi resanje, cvatnja i oplodnja. Cvjetovi masline dolaze u grozdu-cvatu, koji se razvije iz cvjetnog pupa. Za pojedine fenofaze važnu ulogu igra temperatura, svjetlo, oborine-voda, tlo.

"Kalendarske granice faza i podfaza se pomiču, što ovisi o klimatskim činiteljima pojedinih godina, a najviše o temperaturi (Karlo Brzica)."

Obilazeći maslinike OPG-a, na nekoliko lokaliteta u Bukovici i Ravnim kotarima ove godine uočio sam kod masline fenofazu rasta i razvoja ploda i ponovnu cvatnju u vrijeme kad idu savjeti zaštite protiv prve generacije maslinine muhe. Sorte masline kod kojih je uočen ovaj fenomen druge cvatnje su Leccino i Pendolino.

Svakako treba pratiti ovu oplodnju  radi  moguće pojave partenokarpnih plodića – urodica koje su svojstvene pojedinim kultivarima kao što je čest slučaj kod naše najraširenije sorte oblice ili druge mogućnosti npr. pojave abortacije plodića s obzirom da se radi o introduciranim sortama maslina.

Dakle, razloge ponovnoj cvatnji treba potražiti u temperaturi. Ovogodišnja cvatnja masline počela je u drugoj dekadi svibnja, a završila početkom četvrte dekade svibnja u trajanju do dva tjedna. Za to vrijeme izmjerene maksimalne temperature zraka na CD- uređaju u vrijeme početka cvatnje su iznosile 25 0C, a pri završetku cvatnje 310C bez oborina.

Srednja temperatura zraka na početku i kraju cvatnje su iznosile od 19 0 C do 230C.

Pojedine fenofaze razvoja masline u vegetaciji kreću se u toplotnim granicama:

– početak vegetacije 5-7 0C

– diferencijacija pupova 7 0C

– pojava resa 10 0 C

– cvatnja i oplodnja 15 0C

– rast i zrioba 15- 20 0C

Stoga možemo zaključiti da je ovogodišnja cvatnja završila puno prije upravo zbog štetnog djelovanja visokih temperatura u kritičnim fenofazama cvatnje masline.

Ponovnim padom temperatura i dotokom oborina u mjesecu lipnju kad su maksimalne temperature iznosile 22 0C i srednje temperature zraka 18 0C sa 44, 9 mm oborina (21 lipnja .2009.) ,usudio bih se reći da je slijedio nastavak cvatnje masline zbog optimalnih uvjeta cvatnje za pojedine sorte određene bujnosti. Možda razloge ovoj pojavi treba potražiti u klimatskim prilikama  i za vrijeme diferencijacije pupova. Ali zaključak kojeg svi možemo izvući leži u globalnim klimatskim promjenama i za ovu iznimku od pravila.

 Područni odjel HZPSS-a Zadarske županije
Zvonimir Vlatković, dipl.inž. agr.
viši stručni savjetnik za hortikulturu

Pripremi za ispis