Stručno putovanje proizvođača lavande u Provansu

Sudionici putovanja posjetili su mala provansalska mjesta koja su se uspjela suprotstaviti žrvnju vremena i tako očuvati izvorne kvalitete i svojstvenu tradiciju. Posjet mjestu Peyrolles de Provence gdje se održavao festival lavande i češnjaka dao je jasnu sliku tamošnje poljoprivredne proizvodnje u kojoj pri preradi mesa i proizvodnji sira važno mjesto zauzima aromatično bilje koje je neizostavna sastavnica ovih proizvoda dajući im prepoznatljive specifičnosti.

S načinom uzgoja hibridne lavande budrovke sudionici putovanja su se upoznali u mjestu Taulignan gdje je domaćin gosp. Philippe Sibourg sa suprugom upravo bio u postupku mehanizirane košnje svojih mirisnih nasada.

Posjet brdovitom mjestu Simiane Rotonde omogućio je posjetiteljima upoznavanje s radom lokalne zadruge čiji proizvođači uzgajaju i francusku lavandu koja raste na nadmorskim visinama višim od 700 m. U staroj jezgri ovog povijesnog grada uskih brdovitih ulica između zatvorenih dvorišta kamenih kuća mediteranskog stila otvorene su brojne mogućnosti plasmana proizvoda od lavande u okviru turističke ponude putem trženja proizvoda u suvenirnicama, umjetničke galerije, malog vrta u kojem su uzgojeni različiti kultivari francuske lavande i aroma terapije mirisnim uljima lavande.

Posjet mjestu Malaucene sudionicima putovanja bilo je od posebnog značaja upravo zato što se u njemu nalazi tvornica Clier gdje se izrađuju strojevi za mehaniziranu berbu nasada lavande. Razgovorom s proizvođačem ovih strojeva dobiveni su odgovori na mnogobrojna pitanja vezana za košnju lavande i troškove ove korisne mehanizacije.

U gradu Monosque posjećena je tvornica L’occitane u kojoj se proizvodi kvalitetna kozmetika poznata u cijelom svijetu. Ova tvornica je ujedno i najveći izvoznik proizvoda od lavande.

Uz turističke obilaske većih gradova gdje se mogu spomenuti Avignon, Arles, Nimes i Aix en Provence, sudionike putovanja obradovale su posjete opatiji Senangue okružene poljima lavande i mjestu Cabrieres d’ Avignon gdje je posjećen muzej lavande u kojem je prikazana usporedba nekadašnjeg uzgoja lavande i njena prerada sa sadašnjim stanjem.

Opskrbljeni proizvodima od lavande i novim informacijama vezanim za tehnologiju uzgoja, okruženi prijatnim mirisima i potaknuti novim idejama sudionici putovanja zaputili su se natrag svojim domovima.

Ovo stručno putovanje imalo je zasigurno pozitivan učinak jer su se uspjele dobiti korisne informacije o suvremenoj proizvodnji  i preradi lavande u Francuskoj, proizvođači su ostvarili međusobne kontakte koji će im pomoći u njihovom daljem organiziranju, razmijenjena  su dosadašnja iskustva i pruženi korisni savjeti za rješavanje postojeće problematike te dat poticaj za unapređenje i podizanje na viši nivo dosadašnje proizvodnje lavande u Hrvatskoj.

Odsjek HZPSSa, Zagrebačke županije
mr.sc. Ines Pohajda, stručni savjetnik

Pripremi za ispis