Održan dan povrća Koprivničko-križevačke županije

Manifestaciju je otvorio župan gospodin Damir Koren uz nazočnost gostiju Zvonimira Mršića-koprivničkog gradonačelnika i saborskog zastupnika, Ivana Kolara-posebnog savjetnika u MPRRR, Ivana Hodalića- savjetnika ministra mr. Božidara Pankretića, zamjenika gradonačelnika Zdravka Gašparića, predsjednika Hrvatskog agronomskog društva mr. Josipa Haramije, Višnje Šimunović-načelnice odjela u HZPSS, Marijana Štimca-pročelnika Ureda za gospodarstvo i komunalne djelatnosti u Kc-kž županiji te brojnih proizvođača povrća i građana Koprivnice.

 Prvi dio manifestacije odvijao se na glavnom gradskom trgu pretvorenom u izložbeno prodajni prostor ukrašen kvalitetnim, raznobojnim povrćem. Komisija sastavljena od novinara dodijelila je tri nagrade za najuređeniji štand:

  1. nagrada pripala je PZ Imbriovec
  2. nagrada OPG Stanislavu Strunjak iz Prugovca
  3. nagrada OPG Ivanu Mihaljević iz Kozarevca.

Drugi dio manifestacije sastojao se od stručno edukativnog dijela koji je ove godine za cilj imao dati odgovore na zaštitu plodovitog povrća a započeo je s predavanjem Mare Maglić, dipl ing. pod nazivom Bolesti i štetnici povrća u zaštićenim prostorima.

Nakon toga su predstavnici kemijskih kuća koje se bave proizvodnjom i distribucijom sredstava za zaštitu bilja, prikazali svoje proizvodne programe za zaštitu povrća.

Na kraju je upriličen obilazak obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Slavka Martinčića iz Treme te kolekcijskog polja starih domaćih sorti povrća i pokusa s paprikom pri Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima.

Kao i prošlih godina, tako je i ovim povodom izdan Katalog proizvođača povrća koprivničko-križevačke županije proširen s novim povrtlarima. Moderator i jedan od glavnih organizatora dr. Zdravko Matotan kao i cijeli organizacijski odbor Dana povrća, uvjereni su kako se iz godine u godinu povećava interes povrtlara za ovu vrstu izložbeno prodajne manifestacije.

Odsjek HZPSSa, Koprivničko-križevačke županije
Anđelka Hodalić, dipl. ing., viši str. savjetnik

Pripremi za ispis