VIII izložba paške ovce i sira u Novalji na otoku Pagu

Manifestacija uvelike pridonosi razvoju ovčarstva i sirarstva na otoku, kao i populariziranju gospodarske i delicijske vrijednosti autohtonih proizvoda: sira i janjećeg mesa. Osim proizvođača informiraju se i brojni sudionici i posjetitelji o povijesti i dostignućima u ovčarskoj i sirarskoj proizvodnji.

Svih ovih godina, ocjenjivačko povjerenstvo bilo je sastavljeno od eminentnih stručnjaka. Ove godine znanost i struku predstavljali su djelatnici Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i stručnjaci Mariborskog zavoda za mljekarstvo. Predsjednica ocjenjivačkog povjerenstva  bila je prof. dr. sc. Dubravka Samardžija.

Ocjenjivanje sireva obavljeno je dan ranije, u četvrtak 03. srpnja. Ocjenjivačko povjerenstvo ocijenilo je 33 uzorka paškog sira proizvedenog na OPG-ima i dodijelilo 15 odličja: 6 brončanih, 7 srebrnih i 2 zlatna.

Također je isti dan (03.07.) održana prezentacije knjige "Paška ovca hrvatska izvorna pasmina", autora: Zdravka Baraća, Bore Mioča, Jasmine Havranek i Dubravke Samaržija.

Na prostoru gradske rive u 18.00 sati otvorena je izložba ovaca. Ocjenjivačko povjerenstvo ocjenilo je izložena grla te proglasilo šamnpiona izložbe, ovna gosp. Sabalića iz Paga. Tom su prilikom uručene nagrade ovogodišnjim laureatima proizvodnje paškog sira, te proglašene nagrađene kolekcije izloženih grla.

Na ruži vjetrova u 20.00 upriličena je izložba paškog sira i svi posjetitelji bili su u prilici degustirati pašku deliciju.

Pokrovitelji manifestacije i ove godine bili su: Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, turistička zajednica grada Novalje, Ličko – Senjska i Zadarska županija.

Odsjek HZPSSa, Zadarske županije
Ivica Peranić, dipl. ing. agr., stručni savjetnik
Hrvoje Klarić, dipl. ing. agr., stručni savjetnik

Pripremi za ispis