Održano 6. natjecanje orača Vukovarsko-srijemske županije

Ovaj događaj se odigrao 12. srpnja 2008. godine u Nijemcima, na rudini Velika šuma koja se nalazi uz rijeku Bosut, a udaljena je svega 2 km. od granice sa Republikom Srbijom. Glavni organizator je bila Udruga natjecatelja u oranju Vukovarsko-srijemske županije uz svekoliku pomoć Općine Nijemci i HZPSS-a. Nezaobilazni i glavni pokrovitelj je bio županijski Upravni odjel za poljoprivredu i šumarstvo koji je pokazao veliko razumijevanje za poteškoće pri organizaciji ovog zahtjevnog posla, pa je osigurao kao i svake godine značajna financijska sredstva kako bi podupro i omogućio odvijanje ovog natjecanja. Glavni sponzor i dokazani prijatelj UNO-a VSŽ,. je tvrtka „Lateran“ d.o.o. iz Vinkovaca koji je na sebe preuzeo dio organizacijskih obveza i osigurao drugu nagradu koja je bila vrlo bogata (5.000,00 Kn.), majice za natjecatelje i suce kao i brojeve za traktore. Već tradicionalno kao sponzor i vjerni pratitelj orača Vukovarsko-srijemske županije je tvrtka „Poljoopskrba-međunarodna trgovina„d.o.o. koja je omogućila da se organizira tombola, a nagrada je bila jednobrazni plug.

Domaćin i suorganizator natjecanja, Općina Nijemci, je uz pomoć Turističke zajednice obogatila ovaj program organizirajući tradicijsko probno oranje sa konjskom zapregom, a posjetiteljima je omogućen obilazak parcele u starim Šokačkim kolima koja su vukli razigrani konji vranci. Udruga žena Općine Nijemci izložila je tradicijske proizvode sa sela i pripremila za sve prisutne gastronomski užitak – doručak u prirodi od delicija iz domaće radinosti.

Već od ranih jutarnjih sati natjecatelji su se počeli sakupljati i na slobodnom dijelu parcele „uštimavati“ i „zagrijavati“ plugove. Nakon svečanog otvaranja i izvlačenja startnih brojeva natjecatelji su krenuli na startne pozicije. Na startu se pojavilo 15 iskusnih orača. Neki od njih već su bili na državnom natjecanju, a jedan (Ivica Šibalić) i na svjetskom natjecanju orača. Oralo se lemešnim plugovima sa dvije ili tri brazde. Dvobraznim plugom je oralo 12 natjecatelja, a trobraznim tri. Svi natjecatelji su prošli teoretsku i praktičnu edukaciju tako da se u svakom trenutku znalo tko-što radi.

Nakon starta (dignute zelene zastave) parcelom su zabrujali traktori i počela je „bitka“ za prvo i drugo mjesto koja vode na državno natjecanje u Gudovac 6. rujna 2008. godine, ali i za vrlo vrijedne nagrade. Uz zaštitnu ogradu i oko šatora okupilo se oko 250 znatiželjnika koji su znalački pratili izoravanje svake brazde. Po isteku zadanog vremena za oranje na red su došli suci koji su sve pažljivo pratili i zapisivali. Zadatak im nije bio nimalo lak, ali netko je morao biti prvi, a netko posljednji. Poredak je slijedeći:

  1. Luka Matajić – Drenovci
  2. Ivica Šibalić – Nijemci
  3. Josip Vinković – Bošnjaci

Župan Vukovarsko-srijemske županije gospodin Božo Galić uručio je pobjedniku prvu nagradu, a to je poklon-bon u vrijednosti 7.5000,00 Kn. kao i veliki prijelazni pehar i plaketu za trajnu uspomenu.

Krovna udruga orača HUONO je osigurala pobjedniku kristalni svijećnjak, a HZPSS diplomu, priznanje i paketić sa korisnim brošurama i edukativnim materijalima. Drugu nagradu je osigurao glavni sponzor „Lateran“ d.o.o. – Vinkovci, a ona je poklon-bon u vrijednosti 5.000,00 Kn., kao i: plaketa, diploma, priznanje i paketić HZPSS-a. Treća nagrada je bila poklon-bon u vrijednosti 2.500,00 Kn. Četvrto plasirani natjecatelj je dobio poklon-bon u vrijednosti 1.000,00 Kn., a petoplasirani 500,00 Kn.

Svima ostalim natjecateljima uručena su priznanja HZPSS-a i vrećice sa prikladnim publikacijama. Njima veliko „HVALA“ što su pristali da uveličaju ovu našu manifestaciju i zato što su prepoznali cilj svega ovoga, a to je stjecanje novih znanja i vještina, ali i druženje. Nakon dodjele nagrada najuspješnijima, nazočni se nisu dugo razišli, već su ostali uživati u hrani i piću, i sve to uz pratnju tamburica koje se nisu „gasile„ ni trenutka.

Odsjek HZPSS-a Vukovarsko-srijemske županije

Pripremi za ispis