Pomoć u organizaciji nabavke neophodne krme za muzne krave u Požeštini

U organizaciji HZPSS-Odsjek požeško-slavonske županije i Udruge uzgajatelja simentalskog goveda Požeštine održan je 03.01.2007. u Kaptolu radni sastanak oko nabavke neophodno potrebne osnovne krme za muzne krave i ostale kategorije goveda na gospodarstvima članova Udruge. Ovo je druga inicijativa ove zime. Prvi puta smo zainteresiranim članovima organizirali nabavku 90 bala sjenaže iz mjesta Mala Vukoja pored Garešnice s početkom prosinca, po cijeni od 310 kn po bali, sa svim troškovima, bez PDV-a. Ovaj puta se radi o inicijativi za uvoz iz Austrije, kao što je to bilo učinjeno 2004. godine u travnju, nakon sušne 2003. Prikupljeno je zahtjeva za 179 rolo bala sjenaže od 15 obiteljskih gospodarstava. Cijena jedne bale sjenaže sa svim troškovima i bez PDV, u ovom bi aranžmanu bila oko 500 kn. Moramo uzeti u obzir da su troškovi prijevoza izuzetno skupi, tako da oni nose nešto više od polovice troškova po bali. Rezultat prihvatljive cijene je dugogodišnja suradnja HZPSS-Odsjek Požeško-slavonske županije i Udruge sa partnerima iz Austrije, te direktnih odnosa partnera koji su definirani djelom i aktivnostima Hrvatskog saveza uzgajivača simentalskog goveda –CroSim-a.

U organiziranu nabavku krme krenuli smo koliko je to moguće ranije kako bi mogli čim više pribaviti na vrijeme, ali i zaskočiti cijene koje će se pojaviti na tržištu za mjesec ili dva. Tada će krma u Hrvatskoj i u inozemstvu zasigurno biti skuplja. Za ilustraciju ove tvrdnje navodimo naš primjer u kojem smo prije 20-tak dana balu sjenaže plaćali 310 kn, a sada se po oglasima nudi za 500 kn. Vjerujemo da nije potrebno napominjati koja je uloga navedene krme, ne samo za proizvodnju, nego i njeno održavanje, ali i održavanje normalnih životnih funkcija grla na gospodarstvima. Ističemo da je zima gotovo na početku, a kakovo će nas vrijeme čekati to nitko ne može sa sigurnošću potvrditi. Vrijeme koje dolazi nije nikako naklonjeno onim gospodarstvima koja nisu bili u stanju, iz bilo kojih razloga, pripremiti dovoljno krme za svoje blago, stoga nam je red pomoći onoliko koliko to možemo.

Napominjemo i to, zbog boljeg shvaćanja ozbiljnosti problema nedostataka osnovne krme za krave muzare i njene nabavke, da je manjak krme i u zemljama oko nas. Cijenimo da će potražnja u Hrvatskoj i izvan Hrvatske porasti u sljedećim mjesecima. A to znači i da će cijena porasti. To nam govori iskustvo od zime 2004. godine.

I u ovom slučaju uloga Udruge i organiziranog nastupa opravdava svoje postojanje i svrhu. Ukoliko nam sve pođe onako kako smo planirali, a to je da bi s operativnim aktivnostima krenuli odmah poslije 14.01.2008., tada će sigurno biti još zainteresiranih. Ostajemo otvoreni za pomoć.

Odsjek HZPSSa, Požeško-slavonske županije 
Mr.sc. Miroslav Kovač, rukovoditelj Odsjeka HZPSS
Predsjednik stručnog odbora UUSGP

Pripremi za ispis