Obrazovanje odraslih za zanimanje mljekar – sirar

Kao što znamo prva škola za zanimanje sirar završena je u studenom ove godine u Osijeku za članove Udruge malih sirara Osječko-baranjske županije „SIROS“, a u organizaciji Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku i Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu Odsjeka Osječko–baranjske županije te pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije.

Obrazovanje odraslih za zanimanje mljekar-sirar organizirano je i u Sisku za članove Udruge malih sirara Sisačko-moslavačke županije „PREVELAC“. Nositelj ovog programa je bila srednja škola Bartol Kašić iz Grubišnog Polja. Program za zanimanje mljekar-sirar su zajedno napravili prof. Miroslav Kobra, dipl.ing.agr. i prof. Zdenko Milić, dipl.ing.preh.teh. iz srednje škole Bartol Kašić iz Grubišnog Polja, doc.dr. Samir Kalit sa Zavoda za mljekarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Višnja Magdić, dipl.ing.agr. i Anđelka Pejaković, dipl.ing.agr. djelatnice Hrvatskog Zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu. Program je verificiran od Ministarstva znanosti i obrazovanja i kao takav je prihvaćen od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva kao model za sva buduća školovanja za to zanimanje. Škola se odvijala kroz teoretski dio od 60 nastavnih sati iz područja hranidbe, reprodukcije, proizvodnje krme, proizvodnje mlijeka, higijene, proizvodnje sira, objekata, opreme, ekonomike i sl., praktični dio od 40 nastavnih sati gdje se proizvodilo nekoliko vrsta sireva i obišlo nekoliko registriranih mini-sirana, te 20 sati vježbi o rukovanju opremom. Predavači su bili prof. Zdenko Milić, dipl.ing.preh.teh. i prof. Miroslav Kobra, dipl.ing.agr. iz srednje škole Bartol Kašić, doc.dr. Samir Kalit s Agronomskog fakulteta te djelatnici HZPSS-a Ivan Jukić dipl.ing.agr., Anđelka Pejaković dipl.ing.agr., Damir Pejaković dipl.ing.agr., Robert Črep dipl.ing.agr. i Višnja Magdić dipl.ing.agr.

Ispit je održan 17. prosinca 2007. g. na kojem su 24 polaznika – člana Udruge „PREVELAC“ uspješno položila pismeni i usmeni dio ispita. Svečana dodjela Uvjerenja o uspješno položenom programu obrazovanja odraslih za zanimanje mljekar-sirar s upisom u radnu knjižicu bila je u hotelu Panonija u Sisku, 27. prosinca 2007. g. uz nazočnost državnih, županijskih i gradskih dužnosnika te stručnjaka i predavača. Sisačko-moslavačka županija i Grad Sisak su platili polaznicima školovanje, a  Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva je sufinanciralo troškove dodjele diploma i svečanog domjenka kroz mjeru 4.

Nastavak ovog Programa obrazovanja odraslih za zanimanje mljekar-sirar slijedi i u drugim županijama.

HZPSS Odsjek Sisačko – moslavačke županije
Janica Matokanović, dipl.ing.agr. stručni savjetnik

HZPSS Odsjek Zagrebačke županije
Anđelka Pejaković, dipl.ing.agr. stručni savjetnik

Pripremi za ispis