Projekt “ Melioracija krša“

Projekt je koncipiran temeljem strateškog opredjeljenja Vlade premijera doktora Ive Sanadera da se upravljanim razvojem postigne brži gospodarski rast, održivi i ravnomjeran razvoj. Fond za razvoj i zapošljavanje u toj je misiji definirao svoju aktivnu ulogu. Osnovao je Terra forte d.o.o., tvrtku za melioraciju krša kojoj su zadani konkretni i mjerljivi ciljevi: postići u projektu više, brže, učinkovitije i jeftinije. Istodobno ovaj projekt zorno ocrtava nacionalne smjernice razvoja poljoprivrede i predstavlja dio pripreme hrvatskih poljoprivrednih kapaciteta za ulazak u Europsku uniju.

Izbor prave mehanizacije u projektu melioracije krša jest Vermeer Terrain Leveler T855, lider u svojoj vrsti, namijenjen drobljenju kamenog tla. Ovaj 50-tonski stroj s bubnjem i dijamantnim vrhovima na zubima koja drobe kamen snagom udara od dvije tone bitno će smanjiti troškove projekta. Bubanj stroja, širine 2,6 metara i dubine rotacije od 45 cm do 90 cm, prilagođen je upravo za dalmatinsku kamenu podlogu. Naime testovi, provedeni u američkom laboratoriju tvrtke Vermeer, pokazali su da se radi o jednoj od najtvrđih kamenih struktura, stoga je gustoća zubi bubnja stroja posebno prilagođena dalmatinskoj strukturi podloge. Terrain Leveler T855 na najzahtjevnijoj podlozi u minuti obradi 4 prostorna kvadrata, dakle 1 hektar za 40 sati. Na podlozi koja je manje zahtjevna postiže se i do 25% bolji učinak.

Projekt je postavio cilj u prvih pet godina podići 5 000 hektar novih vinograda i maslinika na podlozi otetoj kamenu. Za što uspješniju implementaciju projekta bit će kreirani pogodni krediti za poduzetnike, a za kompetentno upravljanje projektom formirano je interdisciplinarno stručno tijelo.

Melioracija krša otoka i priobalja predstavlja snažni razvojni zamašnjak hrvatskoj poljoprivredi. Iskorištavajući dosad neiskorištene resurse uzgojem tradicionalnih mediteranskih kultura čime ćemo uresiti otoke i priobalje novim maslinicima i vinogradima, stvorit ćemo autohtoni nacionalni proizvod visoke kvalitete, komplementaran već etabliranoj hrvatskoj turističkoj ponudi na globalnom tržištu.

SLOGANI:
UPRAVLJANI RAZVOJ
OD KRŠA DO PLODA

Pripremi za ispis