Posjet veleposlanice Kraljevine Nizozemske

Vinogradari i maslinari sa područja Šibensko-kninske županije 27.lipnja 2007. u uljari „Laća“ u Skradinskom polju veleposlanici Kraljevine Nizozemske gospođi Nienke Troost predstavili su svoje proizvode. Susretu je prisustvovao i zamjenik šefa misije UNDP-a u RH gospodin Alessandro Fracassetti te djelatnici ureda u Zadru.

UNDP je ovog proljeća, u okviru Projekta „Gospodarski i socijalni oporavak Područja od posebne državne skrbi i područja koja zaostaju u razvoju – Ličko-senjska, Zadarska i Šibensko-kninska županija“ sufinancirao školu za vinare-podrumare koja se održavala u Šibeniku. Ovaj susret nastavak je suradnje HZPSS-a i UNDP-a a tijekom jeseni planira se stručna ekskurzija – posjet vinarima Istre.

Gosti su bili ugodno iznenađeni kvalitetom vina i ulja koja se proizvode na ovom području. Sorte maraština, debit, lasin, plavina njima su nepoznate pa su shodno tome sugerirali da se iste više promoviraju u Zagrebu ali i turistima. Veliki broj turista koji boravi na obali i posjećuje NP „Krka“, predstavlja potencijal koji treba iskoristiti, privući ih na seoska domaćinstva i u domaćoj atmosferi uz tradicionalna jela ponuditi im vina sa ovog područja. Vlasnica uljare pripremila je tradicionalnu „Skradinsku tortu“ koja se nekad u ovim krajevima pripremala za mladence. Osnovni sastojak ove torte su bajami a kao aroma koristi se rakija od ruža. Veleposlanicu je posebno dojmio način na koji se torta nekad ukrašavala.

Susretu su uz djelatnike HZPSS-a, prisustvovali predstavnici Gradske uprave Grada Skradina i Županije Šibensko-kninske.

Gosti su kratko obišli Grad Skradin te jednu od najstarijih konoba koja još uvijek radi.

HZPSS, Odsjek Šibensko-kninske županije
Gordana Kožarić-Silov dipl.inž. agr. Stručni savjetnik

Pripremi za ispis