Alba proglašena najukusnijom sortom jagoda

Ocjenjivačko povjerenstvo, pod iskusnim vodstvom prof. dr. sc. B. Duralije s Agronomskog fakulteta Zagreb, vrsnog poznavatelja te jagodaste voćne vrste, sastavljeno od potrošača različitog spola i životne dobi i različite struke, organoleptički je ocijenilo 10 različitih sorata jagoda iz cijele Županije i hrvatske metropole. Svoje ocjene dali su i članovi Udruge proizvođača jagoda Zagrebačke županije „Jagodni prsten” i Udruge uzgajatelja jagoda Grada Zagreba.

Ocjenjivačko povjerenstvo

Ocjenjivane su sljedeće sorte: Alba, Albion, Clery, Joly, Asia, Irma, Raurica, San Andreas i Galia.

Sve ocjenjene sorte

Kao i ranijih godina, subjektivno je ocjenjivan vanjski izgled (veličina, oblik i boja), fizikalna kakvoća (čvrstoća, tekstura i sočnost), okus (odnos šećera i kiselina, aroma i punoća okusa) i opći dojam svake sorte jagoda. Ocjenjivači su, prema vlastitom opredjeljenju, ocijenili sve karakteristike plodova, birajući ocjene u rasponu od 1 do 5, odnosno ocjene od „nezadovoljavajuće“ do „izvrsno“.

Ove je godine najukusnijom sortom iz cijele Zagrebačke županije i Grada Zagreba proglašena sorta Alba, a odmah iza nje je sorta Albion iz klasičnog uzgoja (na tlu) i iz hidroponskog uzgoja.

Alba – najukusnija zagrebačka jagoda

Alba je najranija od ocjenjivanih sorta i zamjena je u plasteničkoj proizvodnji jagoda za svojevremeno vrlo popularnu sortu Miss. Podrijetlom je iz Italije (selekcionirana 1997. u istraživačkom centru u Ceseni), vrlo zanimljiva zbog izuzetno lijepog izgleda i odlične kvalitete plodova, a rano dozrijevanje, izuzetno visoka rodnost i visoka prosječna težina ploda su njezine ostale važne značajke. Izduženo konusni oblik ploda vrlo je privlačan i zanimljiv na tržištu. Biljka je tolerantna na većinu uobičajenih bolesti jagode i dobro podnosi manipulaciju nakon berbe.

Kod ocjenjivanja jagoda presudan je okus, odnosno odnos šećera i kiselina, aroma i punoća okusa. Uza sve to, ocjenjivači ocjenjuju i opći dojam plodova, što je zasigurno bilo presudno na ovogodišnjem ocjenjivanju jagoda.

Druga po ocjenama je sorta Albion – američka sorta „neutralnog dana“, koja je sve interesantnija u izvansezonskoj proizvodnji jagoda. Clery je vodeća sorta na ocjenjivanjima potrošača, predstavlja standard za uzgoj jagoda na otvorenom i u zaštićenim prostorima u Europi – odlična kombinacija produktivnih i komercijalnih značajki. Raurica je od navedenih sorata najkasnija po dozrijevanju, vrlo krupnih plodova, a dobro uspijeva na nadmorskoj visini iznad 600 m.

Danas se na području Zagrebačke županije najviše se uzgajaju sorte Clery, Alba, Joly i Albion.

mr. sc. Višnja Šimunović
viša koordinatorica

Pripremi za ispis