Održano 11. natjecanje orača Virovitičko-podravske županije

Glavni pokrovitelj natjecanja bila je Virovitičko-podravska županija uz domaćina i suorganizatora općinu Pitomača, a glavni organizatori ove manifestacije bili su Udruga orača VPŽ i Savjetodavna služba.

Voditelj natjecanja bio je Ivan Ključec, dok je kompletom organizacijom i protokolom koordinirao Siniša Hrgović.

Natjecalo se u dvije discipline: plugu ravnjaku i plugu premetnjaku, a odazvalo se ukupno 12 natjecatelja. Prijava natjecatelja i obvezan trening održan je dva dana ranije 3. lipnja. Prije protokolarnog dijela otvaranja natjecanja pristupilo se izvlačenju startnih brojeva i parcela za oranje. U 10 h počeo je i svečani dio  pozdravnim riječima i dobrodošlicom Siniše Hrgovića svim prisutnima. Načelnik općine Pitomača Željko Grgačić također je pozdravio sve nazočne, kao i predsjednik svjetske oračke organizacije (WPO) Tugomir Majdak, dok je čast otvorenja ovogodišnjeg natjecanja pripala dožupanu VPŽ Zdravku Dijakoviću.

Prekaljena i odgovorna sudačka trojka ove godine bila je u sastavu: Tatjana Međimurec, Suzana Pajić i Ana-Marija Čajkulić.

Natjecanje je završilo oko 14 h, kada se pristupilo završnom ocjenjivanju i proglašenju rezultata.

Službeni rezultati 11. natjecanja orača Virovitičko-podravske županije u 2015. godini

PLUG PREMETNJAK:  1) Goran Šebalj, 2) Hrvoje Matijaško, 3) Marijan Kaladić, 4) Dario Zelembrz

PLUG RAVNJAK:   1) Radivoj Rekić, 2) Željko Šebalj, 3) Mirko Rudec, 4) Davor Begovac, 5) Slaven Krapac, 6) Dobrislav Babić, 7) Josip Babić, 8) Đorđe Ružić

Ovogodišnji pobjednici  Goran Šebalj i Radivoj Rekić (Foto: Ljubomir Duvnjak)

Pobjednici iz obje kategorije stekli su pravo sudjelovanja na državnom natjecanju, koje će se održati u Virovitičko-podravskoj županiji 4. i 5. rujna ove godine u općini Suhopolje.

Kao i svake godine darivalo se sve natjecatelje. Najmlađi natjecatelj ove godine bio je Dario Zelembrz (rođen 1999.) iz Bušetine, dok je uvjerljivo najstariji sa punih 60 godina više od najmlađeg sudionika bio Mirko Rudec (rođen 1939.) iz Virovitice, koji je ove godine u kategoriji ravnjaka osvojio vrlo visoko 3. mjesto.

Najmlađi natjecatelj Dario Zelembrz sa S. Hrgovićem (Foto: Ljubomir Duvnjak)

Posebnu nagradu ove godine dobili su i dva najvjernija natjecatelja orača, koji su neprekidno sudionici natjecanja punih deset godina od ukupno 11. održanih županijskih natjecanja. To su najstariji natjecatelj Mirko Rudec i nešto mlađi Josip Banić iz Virovitice.

Punih 10 godina vjernosti natjecatelji J. Banić i M. Rudec (Foto: Ljubomir Duvnjak)

Na kraju se zahvaljujemo svim sponzorima, donatorima, suorganizatorima i domaćinima, koji nas prate punih 11 godina u županijskoj manifestaciji natjecanja orača. Ove godine to su: Virovitičko-podravska županija, Općina Pitomača, Syngenta, KWS, BASF, Poljoprivredni institut Osijek, Chromos-agro, Agroglas, Bc institut, RWA, Bayer, AgroChem max, Pioneer, Viro-Virovitica, Danon, Grafiti Becker, Radio Slatina, Županijski Radio Virovitica i Savjetodavna služba.

Osim natjecanja orača HUONO je ovogodišnje prvo natjecanje orača u RH iskoristio i za dodatnu edukaciju dosada certificiranih sudaca. Ovom prilikom na prijavu Udruga edukaciji su prisustvovali sudci iz: Međimurske, Koprivničko-križevačke, Bjelovarske, Karlovačke, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Slavonsko-brodske i Vukovarske županije te grada Zagreba. Edukaciju je prove kolega Ivica Prpić.

Ovogodišnji pokrovitelj, domaćin i sponzori  (Foto: Ljubomir Duvnjak) 

Ljubomir Duvnjak, dipl. ing. agr.
Viši stručni savjetnik

Pripremi za ispis