Prvo ekološko gospodarstvo u Nizozemskoj Biologische Boerderij De Eerste

Gospodarstvo „Biologische Boerderij De Eerste“ je osnovano 1956. godine u neposrednoj blizini mjesta Marknesse, otimanjem zemlje od mora, na polderu, sada nacionalnom parku „De Weerribben“. Na takvom tlu zasnovani su prije svega travnjaci za ispašu krava.
Odlaskom oca u mirovinu 1987. godine, sin s obitelji izrađuje plan prijelaza na ekološku poljoprivrednu proizvodnju. Prijelaz iz konvencionalne proizvodnje u ekološku je zapravo promjena u razmišljanju. Tražeći odgovor na pitanja: da li je to što jedu zdravo, čuva li se konvencionalnim načinom uzgoja okoliš? Što sa zdravljem i bolestima? Uvidjeli su da bilo koji vid protesta protiv zagađivanja okoliša nije efikasan, već je najbolje učiniti kako misliš da treba i to pokazati drugima.
Od tada do danas gospodarstvo se razvijalo i posluje kao ekološko sa 14 uposlenih. Trenutno obrađuju 80 ha zemlje: 33 ha povrća (kupus, salata, luk, poriluk, pastrnak i dr.), 10 ha krumpira, 37 ha pašnjaka i oranica. Posjeduju 60 mliječnih krava, farmu svinja i kokoši nesilica.

 

s1.jpg
Luk i salata na ekološkom gospodarstvu „De Eerste“

Proizvode krumpir. Sade ga vrlo rano, radi postizanja bolje cijene. Plinskim strojem za spaljivanje uništavaju cimu pred vađenje krumpira, radi smanjenja infektivnog potencijala plamenjače. Na ovaj način sprječava se širenje plamenjače na površine za uzgoj kasnog krumpira.
 
 

s2.jpg
Stroj za spaljivanje cime krumpira

Proizvode i prodaju: mlijeko, jogurt, sir, jaja, svinjetinu, povrće, voće i prerađevine. Preferiraju direktnu prodaju na gospodarstvu. U prodaji se osim njihovih proizvoda nalaze i ekološki proizvodi drugih proizvođača. Osim direktne prodaje, ekološke proizvode prodaju dostavom na kućna vrata, prodajom na tržnici u Amsteru (jednom tjedno), te trgovinama s kojima imaju ugovor. Radi velike proizvodnje ostatak proizvoda ipak se mora ponuditi veleprodaji, te surađuju s marketinškom tvrtkom koja to čini za ovo gospodarstvo.

 

s3.jpg
Kokoši nesilice imaju slobodan ispust

Na gospodarstvu prerađuju mlijeko u sir. Posjeduju certificiranu siranu sa zrionicom.

 

s4.jpg
Vlasnik gospodarstva „De Eerste“ u sirani

 

s5.jpg
Vlasnik gospodarstva „De Eerste“ u zrionici

U trgovini se na gospodarstvu nalazi velika ponuda proizvoda. Od povrća, voća, mlijeka, mliječnih proizvoda i sira, tu mogu se kupiti i dugi prehrambeni proizvodi sokovi, marmelade, tjestenina kao i hrana za bebe.

s7.jpg

 

s6.jpg
Dio asortimana povrća i voća u trgovini na gospodarstvu „De Eerste“

 
s8.jpg
Ponuda ekoloških sokova

 
 s9.jpg
Marmelade i hrana za bebe

HZPSS, Ured ravnatelja

mr. sc. Marija Ševar

Načelnica odjela za integriranu i ekološku poljoprivredu
Pripremi za ispis