Održan sajam CROFISH 2010

Na ovogodišnjem sajmu predstavio se do sada najveći broj ribarskih zadruga iz Hrvatske. Tradicionalno su se predstavile talijanske regije sjevernog Jadrana, a zajedno s Istarskom županijom na sajmu se predstavio i HZPSS. Približno polovicu izložbenih mjesta zauzeli su proizvođači i zastupnici za prodaju ribarske opreme.

U okviru sajam održana su dva okrugla stola „Hrvatsko ribarstvo u svjetlu pristupnih procesa“ i „Zadrugarstvo i organizacije proizvođača kao perspektivni oblik interesnog udruživanja proizvođača u RH i EU“.

U prvom dijelu načelnik Odjela upravljanja resursima mora mr. sc. Josip Marković prikazao je stanje hrvatskog ribarstva u brojkama. Ulov u 2009. godini bio je 55.364 tona ribe od čega 49.269 tona plave ribe. Taj ulov ostvarilo je 3.485 brodica i 405 brodova. Ukazao je i na pozitivnu uvozno-izvoznu bilancu od 61.886.658 dolara.

Predstavnik Regije Veneto Mario Richieri i predsjednik saveza organizacija proizvođača Regije Veneto predstavili su projekt I.N.I.T.I.A u svjetlu novih mogućnosti prekomorske suradnje na održivom razvoju ribarstva u sjevernom Jadranu.

Profesor dr. sc. Vjekoslav Par predstavio je Program izgradnje ribarske infrastrukture u Istarskoj županiji na kojem je intenzivno surađivao i savjetnik HZPSS mr. sc. Mario Lovrinov. Program je u proceduri prihvaćanja i predstavlja stratešku odrednicu Istarske županije za uređenje obalnog prostora i investiranje u obalnu infrastrukturu za potrebe ribarstva u Istri.

RIBARI.jpg

Ribarska zadruga „Adria“ iz Tribunja u Šibensko-kninskoj županiji su kao koncesionari predstavili ribarsku luku u Tribunju. Osim njene funkcije – privezišta za ribarske brodove iz Tribunja – u luci se uspješno obavlja iskrcaj ribe (preko 2000 tona u 2009. godini) na dobrobit svih hrvatskih ribara.

U drugom dijelu predsjednica Hrvatskog Saveza zadruga Vedrana Stecca ukazala je na ulogu zadružnog organiziranja u podizanju poslovne učinkovitosti njenih članova. Također je prikazala ulogu Saveza zadruga u davanju podrške zadrugama na interaktivnoj razini kao i prema drugim osobama i institucijama. Na sajmu je prezentirano i novi izgled glasila Hrvatskog Saveza zadruga „Nova zadruga“.

Predsjednik Istarskog regionalnog saveza Michael Tasić kritički se osvrnuo na rad i uvjete za zadružno djelovanje u RH te je naglasio potrebu određenijeg odnosa zadrugara prema zadrugama i priliku za to kroz izglasavanje novog zakona o zadrugama.

Na kraju programa udruga ribara „Mare croaticum„ organizirala je susret hrvatskih ribara s predstavnikom talijanske udruge ribara AGC pesca za regiju Furlanija-Julijska krajina Guidom Doza i s ribarskim inspektorom iz Slovenije Robertom Smojom. Gosti su prezentirali europske propise i položaj talijanskih i slovenskih ribara u svijetlu tih propisa. Na susretu su hrvatski ribari uputili brojna pitanja gostima, a posebno su se htjeli informirati o financijskim opterećenjima koje imaju ribari u zemljama EU kao i o obeštećenju kod određenih zabrana u ribolovu.        

 
Područni odjel HZPSS-a Zadarske županije
dr. sc. Lav Bavčević, načelnik
Pripremi za ispis