Cross-visit događaj u Irskoj

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede sudjelovali su na cross-visit događaju, koji je održan od 14. – 16. listopada 2021. godine u Irskoj.

Cross-visit događaj organiziran je u okviru projekta NEFERTITI (Networking European Farms to Enhance Cross Fertilisation and Innovation Uptake through Demonstration) koji je financiran sredstvima iz programa za istraživanje i inovacije Europske unije Horizon 2020 u okviru ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava br. 772705. Unutar projekta postoji 10 tematskih mreža i regionalnih podmreža (HUB-ova). Smisao projekta je stvaranje dodatne vrijednosti kroz razmjenu znanja i iskustava, poticanje prijenosa inovacija, razvoj peer to peer učenja te rad na boljoj povezanosti mreža između poljoprivrednih gospodarstva diljem Europe. U Republici Hrvatskoj projekt provodi Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede.

 

NEFERTITI cross-visit posjeta je događaj koji spaja voditelje demonstracijskih HUB-ova i demo farmere određene mreže iz više država. Sudionici su na događaju razmjenjivali tehnička i demonstracijska saznanja kako bi između sebe naučili nove poljoprivredne prakse iz drugih država. Navedeni cross-visit događaj organiziran je za članove Mreže 10 – Atraktivna poljoprivreda i Mreže 1 – Travnjaci i sekvestracija ugljika.

Glavni cilj događaja bio je predstaviti sudionicima atraktivnost i izazove pašnog govedarstva na poljoprivrednim gospodarstvima u Irskoj.

Prvog dana cross-visit događaja sudionici su posjetili istraživačku farmu Devenish. Farma raspolaže sa 120 hektara te trenutno posjeduje 280 grla mliječnih krava, dok je ukupan potencijalan kapacitet farme 350 grla. Goveda se drže na pašnjacima, gotovo 11 mjeseci godišnje te farma ostvaruje otkupnu cijenu mlijeka od 44 centi za 1 litru mlijeka. Infrastruktura farme je financirana kreditnim zaduženjima, a rad farme nadziru savjetnici Uprave za razvoj poljoprivrede i hrane (Teagasc), nacionalnog tijela koje pruža integrirana istraživanja, savjetodavne usluge i usluge osposobljavanja za poljoprivredu i prehrambenu industriju te ruralne zajednice.

Foto: J. Vagan: Istraživačka farma Devenish

 

Drugi dan cross-visit događaja započeo je posjetom Moorepark Animal & Grassland Centru za istraživanje i inovacije, koji je odigrao ključnu ulogu u razvoju irske mliječne industrije. Od svog osnivanja 1959. godine, Moorepark se razvio u središnju točku istraživanja proizvodnje mlijeka u Irskoj. Tijekom posjete sudionicima je predstavljeno jedno od istraživanja koje se provode u sklopu Programa za istraživanje i inovacije životinja i travnjaka. Ciljevi spomenutog Programa su povećati profitabilnost i konkurentnost irske stočarske proizvodnje, povećati ekološku održivost stočarskih sustava u smislu učinkovitosti korištenja hranjivih tvari i emisija stakleničkih plinova, poboljšati kvalitetu i sigurnost mesa i mliječnih proizvoda, pomoć u isporuci nove tehnologije ključnim dionicima te postati vodeći međunarodni znanstveni autoritet za tehnologije uzgoja životinja na pašnjacima. Istraživanje koje je predstavljeno sudionicima odnosi se na učinke količine i strategije primjene dušika na proizvodnju bilja i mlijeka u travno-djetelinskim travnjacima.

Foto: J. Vagan: Pokusna polja u Moorepark Animal & Grassland Centru za istraživanje i inovacije

 

Nakon posjeta Moorepark Animal & Grassland Centru za istraživanje i inovacije, događaj je nastavljen na farmi Jacka Kearney-a gdje je organizirana tematska šetnja farmom pod nazivom “Poljoprivreda u promjenjivom krajoliku“. Teme prezentirane na stanicama tijekom šetnje farmom odnosile su se na objašnjavanje značenja važnosti ugljičnog otiska, kvalitete vode, biološke raznolikosti te novosti vezane uz performanse trava za ispašu i goveda na farmama.

Foto: J. Vagan: Prezentacija tijekom šetnje farmom Jacka Kearney-a.

 

Treći posjet drugog dana događaja održan je na demonstracijskog farmi Curtin’s, gdje su sudionici imali priliku vidjeti istraživanja koja se odnose na inkorporaciju djeteline u travnjake i raznolike travnjake sa više biljnih vrsta. Cilj istraživanja demonstracijske farme Curtin’s je proučavanje načina za održavanje visoke učinkovitosti životinja na ispaši uz smanjeni unos kemijskog dušika i povećanje profitabilnosti sustava farme, poboljšanje kvalitete proizvoda i raznolikost ekosustava. U tom kontekstu je 2021. godine pokrenuto istraživanje na razini sustava u kojem se uspoređuju tri različite vrste travnjaka koje pasu Holstein-frizijska pasmina goveda i križanci Jersey x Holstein-frizijske pasmine goveda. U istraživanju se ujedno proučava i učinak pasmine goveda, kao i utjecaj na okoliš i gospodarstvo. Stado farme je veličine 150 grla, dok je ukupna površina demonstracijske farme 48 hektara. Goveda se obično vraćaju na ispašu neposredno nakon teljenja i godišnje ostvare 300-dnevnu sezonu ispaše. Istraživanjem je utvrđeno da mješavine trava i mahunarki kao što su ljulj i djetelina smanjuju zahtjeve za kemijskim dušikom, povećavaju kvalitetu krme te unos i učinak životinja. Također je identificiran niz dodatnih dvosupnih biljnih vrsta s visokim potencijalom produktivnosti krme. Među tim raznolikim biljkama su cikorija (Cichorium intybus L.) i trputac (Plantago lanceolate L.), koje su širokolisne trave s dubokim korijenjem te imaju visoku produktivnost i krmnu vrijednost. Povećana raznolikost biljaka također je povezana s povećanom učinkovitošću korištenja dušika, povišenom sekvestracijom ugljika u tlu, poboljšanim karakterom prehrambenih proizvoda, poboljšanom biološkom raznolikošću i povećanom otpornošću na klimatske promjene i invazivne korove.

Foto: J. Vagan: Demonstracijska farma Curtin’s.

 

Posljednjeg dana događaja, u prostoriji za sastanke Moorepark Animal & Grassland Centra za istraživanje i inovacije, diskusijom između svih sudionika izrađena je procjena svih demonstracijskih aktivnosti cross-visit događaja te preporuke za organizaciju budućih sličnih događaja.

Jasmina Vagan, mag. ing. agr., članica HUB-a 10

Juraj Ostoić, dipl. ing. agr., član HUB-a 10

Zlatko Tomljanović, dr. med. vet., voditelj HUB-a 10

 

 

Pripremi za ispis