Obavijest vlasnicima nasada jabuke i kruške

Posljednjim pregledom plantažnih nasada na lokalitetima Valpovo, Bizovac, Đakovo i Čeminac, utvrđeno je kako su kultivari jabuke u fenofazi (BBCH 74-75) tj. plodovi su postigli polovinu svoje veličine. Za voćare koji su do početka mjeseca lipnja sačuvali svoje nasade od primarnih infekcija askosporama uzročnika krastavosti – fuzikladija (Venturia), moglo bi se reći kako su ušli u mirniji period proizvodnje. Imajući u vidu protekli vrlo vruć i suh vremenski period ipak je na lokalitetu Valpovo i Bizovac utvrđena pojava zaraze krastavosti na listovima jabuke te se preporučuje proizvođačima pregled nasada i obavljanje odgovarajuće kemijske zaštite kako bi se u ovome trenutku spriječile sekundarne zaraze koje bi mogle zahvatiti plodove.

Uvidom u podatke agrometeoroloških postaja, zadnji povoljni uvjeti za razvoj jake infekcije uzročnikom krastavosti (Venturia) bili su u noći između 26.06. – 27.06.2021. (1-9 mm kiše uz srednju dnevnu temperaturu iznad 20 °C – mjerna postaja Podgajci Posavski), te srednje jake infekcije (mjerne postaje Bizovac, Čeminac, Dalj i D.Miholjac), dok mjerne postaje u Osijeku, Trnavi i Našicama nisu u proteklih 15 dana zabilježile uvjete za razvoj infekcija uzročnikom krastavosti.

S obzirom na trenutne vremenske uvjete kao i meteorološke prognoze, intervali između prskanja mogu se produžiti od 10 do 14 dana pa i više ali se mora voditi računa o količini lokalnih oborina koje bi mogle isprati „zaštitni“ sloj s listova i plodova. Smatra se kako je količina oborina od 20-30 mm (20-30 lit/m2), prag nakon kojeg bi obavezno trebalo ponoviti zaštitu nasada.

Preporučuje se proizvođačima koji su u nasadu primijetili pojavu fuzikladija, obavljanje zaštite nasada jabuke i kruške korištenjem kontaktnih pripravaka na bazi mankozeba (Dithane M-45, Mankozeb, Penncozeb 75 DG, Star 80 WP, Manfil 75 WG i dr.); ditianona (Delan 700 WDG, Delan Pro), kaptana (Merpan 80 WDG, Kastor, Scab 80 WG, Kapetan 80 WG, Caption 80 WG, Scab 480 SC) ili ciprodinila (Chorus 75 WG, Chorus 50 WG) uz obavezni dodatak sistemičnih fungicida od kojih se mogu koristiti pripravci na bazi difenkonazola (Score 250 EC, Difcor, Argo EC, Difenzone), fenbukonazola (Indar 5 EW) ili kombinacijom fluopiram-a i tebukonazola (Luna expirience).

Važno je naglasiti kako sistemični pripravci na bazi difenkonazola i febukonazola, fluopirama i tebukonazola štite i protiv uzročnika pepelnice jabuke (Podosphaera). O mogućnostima miješanja sredstava potrebno je pratiti upute i upozorenja na pakiranjima pripravaka ili kontaktirati proizvođača/distributera.

Na više lokaliteta u Osječko-baranjskoj županiji uočena je kako u eko tako i u konvencionalnim nasadima jabuke, vrlo jaka pojava jabučne krvave uši (Eriosoma lanigerum Hausm). Za zaštitu protiv ovoga štetnika dozvoljeno je sukladno IPM-u (Integrirana poljopr. proizvodnja) u trenutnoj fenofazi razvoja jabuke (BBCH 74-75), koristiti sredstvo na bazi spirotetramata (Movento) ili sulfoksaflora (Closer) uz dodatak okvašivača i/ili mineralnog ulja. Navedena sredstva su učinkovita i na zelenu i pepeljastu lisnu uš.

Pregledom feromonskih trapova postavljenih u svrhu praćenja leta jabučnog savijača (Cydia pomonella), u posljednjih 15-ak dana, zabilježen je ulov imaga (leptira) kako slijedi: Lokalitet Đakovo – 60, lokalitet Bizovac 12, lokalitet Čeminac – 30 i lokalitet Valpovo – 3. Prag ulova po feromonskoj klopki smatra se 3-5 leptira. U zaštiti protiv jabučnog savijača dozvoljena su sredstva na bazi emamektin benzoata (Affirm, Affirm opti), klorantraniliprola (Coragen 20 SC – pripravak djeluje i na moljce kružnih i vijugavih mina te savijače pokožice plodova), piriproksifena (Harpun), kombinacijom klorantraniliprola i abamektina (Voliam targo – pripravak registriran protiv gotovo svih značajnih štetnika u jabuci i kruški), fosmeta (Imidan 50 WG) i drugi.

Napomena proizvođačima: Sredstva za zaštitu bilja (SZB), potrebno je primjenjivati sukladno uputama na etiketi. Ambalažni otpad potrebno je propisno zbrinjavati te voditi evidenciju o uporabi sredstava za zaštitu bilja. Prije svake primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu, preporuča se  redovito praćenje web-aplikacije Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) Ministarstva poljoprivrede, radi moguće promjene u registraciji SZB (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

dr.sc. Tihomir Validžić

tihomir.validzic@mps.hr

Pripremi za ispis