Obavijest proizvođačima koštičavog voća

Ovisno o lokalitetu i sortimentu, koštičavo voće je u fazi procvjetavanja ili cvatnje. Ukoliko nastupi promjena vremena kao što je predviđena za ovaj vikend, potrebna je zaštita od infekcije paleži cvijeta i mladica (Monilinia laxa). Mehanički se trebaju odstraniti zaražene grane.

Marelica je uglavnom u fazi završetka cvatnje. Dozvoljeni preprati su:

Difcor, Chorus 50 WG, Indar EW, Swich 62,5, TeldorSC 500

Breskva je fazi balona ili cvatnje, ovisno o sorti. Dozvoljeni su: Chorus 50 WG, Luna experience, Teldor SC 500, Signum.

Na trešnji su dozvoljeni: Teldor SC 500, Swich 62,5 WG, Chorus 50 WG, Luna Experience.

Na višnji su dozvoljeni: Chorus 50 WG, Chorus 75 WG, Topsin M 500 SC.

Ranije sorte šljiva su u cvatnji, a ostale su u fazi procvjetavanja. Dozvoljeni preprati su: Teldor SC 500, Swich 62,5 WG, Indar 5 EW, Difcor, Chorus 50 WG, Topsin M500 SC.

U nasadima šljiva se s početkom cvatnje   radi praćenja ili suzbijanja   šljivinih osica  – žuta osica šljivarica (Hoplocampa flava) i crna osica šljivarica (Hoplocampa minuta) mogu se postaviti bijele ploče u krošnju stabala na visinu 1 – 1,8 m. Ukoliko želimo suzbijati šljivine osice potrebno je postaviti 20 – 24 ploče na 100 m2.

Korisnici Mjere 10.1.12 trebaju bijele ploče postaviti najkasnije do 01.04. i ostaviti ih u nasadu najmanje do 31.05.

Kritičnim brojem smatra se 20 – 30 osica po ploči dnevno. Suzbijanje treba provesti insekticidima početkom izlaska pagusjenica iz odloženih jaja. To je period pred kraj cvatnje odnosno otpadanja latica. Prskati u sumrak, radi pčela, dozvoljenim insekticidima. Dozvoljeni preparati su: Mospilan SG (125 – 250 gr/ha dozvoljene su 2 primjene, Decis 2,5 EC 0,3 – 0,7 l/ha (dozvoljene su 3 primjene) i Asset  0,7 – 1l/ha (dozvola samo u hitnim situacijama jer je registracija proizvoda istekla 16.07.2019. Neki preparati koji su registrirani za suzbijanje lisnih ušiju također djeluju na šljivine osice npr. Abanto, Kristant i Piretro natura  – 0,7 – 1 l/ha (dozvoljen je za suzbijanje zelene breskvine uši u ekološkoj proizvodnji).

Sredstva za zaštitu bilja treba koristiti isključivo prema uputama  proizvođača i prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Ambalažu sredstava za zaštitu bilja nužno je zbrinuti prema zakonskim odredbama.

Svaku uporabu sredstava za zaštitu bilja potrebno je unijeti u Evidenciju korištenja sredstava za zaštitu bilja.

 

Sanja Mastelić-Ivić, dipl.ing.agr.

sanja.mastelic-ivic@mps.hr   

Pripremi za ispis