Obavijest ratarima

Ozime pšenice ovisno o teminima sjetve polako ulaze u fenofazu klasanja. Obzirom na vremenske prilike i najavljene oborine  potrebno je zaštiti usjeve protiv bolesti kao što su smeđa pjegaovst lista (Septoria tritici), žuto smeđa pjegavost (Pyrenophora tritici), žuta hrđa (Puccinia striiformis), pepelnica (Blumeria graminis).

Za zaštitu od navedenih bolesti mogu se primijeniti slijedeći fungicidi: Amistar 250 SC, Prosaro 250 EC, Folicur EW 250, Elatus Era i dr. 

Također treba pregledati usjeve  ječma na mogućnost pojave mrežave pjegavosti ječma (Pyrenophora teres) i sive pjegavosti (Rinchosporium secalis) te ako je potrebno izvršiti zaštitu jednim od fungicida: Elatus era, Amistar 250, Prosaro 250 EC i dr.

Na pojedinim lokacijama došlo je do oštećenja mladih biljčica od niskih temparatura u takvom slučaju fungicidima se mogu dodati pripravci na bazi aminokiselina koji će pomoći biljci da se brže oporavi i prevlada stres.

 Preporučena sredstva primijeniti prema uputi proizvođača i u skladu sa FIS-bazom, obavezno evidentirati izvršeno tretiranje i propisno zbrinuti ambalažu.

Marijana Milušić dipl ing.

E-mail. Marijana.Milusic@mps.hr

Pripremi za ispis