Obavijest vinogradarima

Nakon toplog perioda u prvoj polovici travnja vinova loza, posebno u obalnom dijelu Šibensko-kninske županije u fazi je intenzivnog porasta mladica, razvijen je 5-6 list.

U početnom razvojnom periodu vinova loza je podložna zarazama uzročnikom bolesti  poznate pod nazivom crna pjegavost (Phomopsis viticola), širi se na mladim izbojima prije cvatnje.

Prognozni modeli (DHMZ) za narednih 7 dana predviđaju kišu krajem tjedna (četvrtak, petak) što pogoduje razvoju bolesti. Tijekom idućeg tjedna, a radi sprečavanja pojave bolesti preporuča se, izvršiti zaštitu jednim od pripravaka koji sadrže bakarNORDOX 75 WG, CUPRABLAU Z 35 WG  pogodni i za ekološku proizvodnja ili van sustava ekološke proizvodnje – DELAN PRO, SOLOFOL, POLYRAM DF, UNIVERSALIS koji se mogu primijeniti u vinogradima gdje je prošle vegetacijske sezone bila jaka zaraza.

Navedenim pripravcima mogu se dodati pripravci na bazi sumpora koji smanjuju napad grinja te preventivno djeluju na pepelnicu:, CHROMOSUL 80,  KUMULUS DF, MICROTHIOL SPECIAL DISPERSS, COSAVET DF i drugi.

 Podatci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

 Pripravke koristiti prema uputama proizvođača!

NAPOMENA!

Korisnici sredstava za zaštitu bilja imaju obvezu ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja, čuvati račune kupljenih SZB, a praznu ambalažu propisno zbrinuti.

 Skupljanje ambalažnog otpada SZB provest će se 13.09.2024. (petak)

 u Primoštenu Burnom, Draga 6   (skladište), od 10:00 -11:30

i u Drnišu lokacija Cecela – Petrovo polje, DRNIŠKI VINOGRADAR d.o.o. (Dalmacija vino Split d.o.o) od 13:00-15:00.

 

                                                           Gordana Kožarić-Silov dipl.inž.agr.

e-mail: gordana.k-silov@mps.hr

Pripremi za ispis