Obavijest voćarima

Početak travnja obilježen je iznadprosječnim temperaturama zraka, zabilježene su maksimalne temperature u vrijednostima do 29 °C. Takvi vremenski uvjeti pogodovali su brzom završetku cvatnje jabuka. Meteorolozi mogućnost oborina najavljuju početkom narednog tjedna. Voćarima savjetujemo da prije najavljenih oborina izvrše tretiranje plantažnih nasada jabuka. Za preventivno tretiranje protiv krastavosti jabuka (Venturia inaeqalis) predlažemo pripravke na bazi aktivne tvari ditianon: Delan 700 WDG, Delan Pro, Alcoban, Dynamo ili pripravak na bazi metirama: Polyram.

Pripravku Polyram registracija važi do 28.5.2024., a krajnji rok za primjenu zaliha je 28.11.2024. godine.

Od početka travnja bilježimo povoljne uvjete za razvoj pepelnice (Podosphaera leucotricha), osobito u nasadima sa jačom prošlogodišnjom zarazom. U nasadima sa vidljivim simptomima pepelnice mogu se primijeniti: Sercadis plus, Luna experience, Stroby WG 50 WG ili Zato. Osim navedenih pripravaka moguća je primjena fungicida na bazi sumpora.

Nakon završetka cvatnje predlažemo obaviti pregled nasada jabuka na prisutnost lisnih uši i po potrebi izvršiti i tretiranje nekim od slijedećih pripravaka: Teppeki 500 WG, Pirimor 50 WG, Mospilan 20 SP i sl.

Krajem prošlog tjedna zabilježen je početak leta minera okruglih mina (Leucoptera malifoliella), a prvi leptiri jabučnog savijača (Cydia pomonella) na feromonskim lovkama zabilježeni su 8. travnja. Voćare upućujemo na daljnje praćenje preporuka kada će biti objavljeni rokovi suzbijanja.

Vlasnike plantažnih nasada krušaka upućujemo na kontrolu vršnog lišća zbog prisutnosti ličinki i jaja kruškine buhe (Psylla pyri). Ukoliko se pregledom utvrdi prisutnost ličinki buhe predlažemo primjenu insakticida: Movento SC, Harpun, Delegate 250 WG, Vertimec 018 EC ili Apache.

Za poboljšanje prianjanja i djelotvornosti, navedenim pripravcima za suzbijanje kruškine buhe preporučamo dodati Bijelo ulje (0,3 do 0,5 %) ili okvašivač. Ukoliko se koristi mineralno ulje ne preporuča se miješanje s pripravcima na osnovi kaptana radi moguće fitotoksičnosti.

Korovna flora koja služi za zatravljivanje u višegodišnjim nasadima, a nalazi se u cvatnji, mora biti pokošena u trenutku tretiranja sredstvima koja su opasna za pčele.

Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem internetske tražilice na sljedećoj  adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

 

Suzana Slovic, dipl.ing.   

                                                               E-mail: suzana.slovic@mps.hr

Pripremi za ispis