Obavijest vinogradarima

Na većini lokaliteta bilježimo fenofazu vunasti pup u kojoj je potrebno obaviti prvu usmjerenu zaštitu za crnu pjegavost rozgve vinove loze dozvoljenim sredstvima na bazi bakra (npr. npr. NORDOX 75 WG, CUPRABLAU Z 35 WG i dr.)Škropivu je moguće dodati sredstva na bazi sumpora u svrhu smanjenja populacija grinje šiškarica uzročnika akarinoze i erinoze, uz djelovanje na u pupu prezimljujuću pepelnicu vinove loze. Prvo usmjereno tretiranje potrebno je obaviti metodom prskanja (krupne kapi).

Na toplijim lokalitetima vinova loza je u u fenofazi D-E (pojava listića do razvijeni listovi).

Promjenjivo vrijeme pogoduje infekcijama zaraze crnom pjegavosti rozgve vinove loze (Phomopsis viticola). Zaštitu mladica moguće je obaviti fungicidima na osnovi bakra (npr. NORDOX 75 WG, CUPRABLAU Z 35 WG i dr.), ali i organskim fungicidima (DELAN PRO, POLYRAM DF, SOLOFOL, UNIVERSALIS, MIKAL FLASH i dr.). Na ranijim sortama vinove loze ostvareni su uvjeti za zarazu plamenjačom (Plasmopara viticola) vinove loze (list veličine 4 cm, 10 l kiše i temperature preko 10°C). Navedena sredstva za zaštitu od crne pjegavosti preventivno će djelovati i na zaštitu od plamenjače vinove loze.

Pripravcima možemo dodati sredstva na bazi sumpora zbog smanjenja populacije grinja šiškarica uzročnika akarinoze (Calepitimerus vitis) i erinoze (Colomerus vitis).

Sva dozvoljena sredstva dostupna na https://fis.mps.hr/fis/javna-trazilica-szb/.

Sredstva na bazi sumpora i bakra su dozvoljena u ekološkoj poljoprivredi. 

Sredstva za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s dozvolom poštujući upute na etiketi. Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti niti primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: (https://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

Prema novom Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine kao i račune od kupljenih sredstava za zaštitu bilja te propisno zbrinuti ambalažu.

 

Tihana Pipinić, dipl.ing.agr.

e-mail: tihana.pipinic@mps.hr

Pripremi za ispis