Obavijest vlasnicima nasada koštićavog voća

Šljivine osice (Hoplocampa minuta, Hoplocampa flava) ubrajaju se u najvažnije štetnike šljive. Ukoliko je cvatnja šljiva slaba štete mogu biti veće od 50 %.

Osice odlažu jaja na listić čaške cvijeta. Štetu  prave ličinke osica koje se ubušuju u tek zametnuti plodić, a posljedica je otpadanje plodova. Suzbijanje šljivinih osica provodi se neposredno nakon cvatnje (faza opadanja latica). Za suzbijanje šljivinih osica mogu se primijeniti: Mospilan 20 SG ili Decis 2,5 EC.

Primjenu insekticida potrebno je obaviti u večernjim satima (poslije 19 sati) kada pčele ne lete. Radi zaštite pčela, cvjetajuća korovna flora koja služi za zatravnjivanje u višegodišnjim nasadima, mora biti pokošena u trenutku tretiranja sredstvima koja su opasna za pčele ili se mora na drugačiji način spriječiti da sredstvo ne dođe s njom u dodir.

Nakon završetka cvatnje može se provesti i zaštita protiv bolesti lista  fungicidima na bazi kaptana.

U nasadima koštićavog voća koje je u fazi završetka cvatnje preporučujemo izvršiti tretiranje protiv uzročnika paleži i sušenja cvata i rodnih grančica (Monilinia laxa). Dopuštenje za suzbijanje monilijske paleži cvata i rodnih grančica koštićavog voća ima pripravak: Signum i Switch 62,5 WG. Pripravak Difcor ima dopuštenje za šljivu, breskvu i marelicu, dok se pripravak Chorus 50 WG može primijeniti na šljivi, višnji i trešnji.

Zakon o održivoj uporabi pesticida (NN 46/22) propisuje da je profesionalni korisnik obvezan voditi i čuvati evidenciju o uporabi pesticida na razdoblje od tri godine, uključujući i račune za kupljene pesticide.

Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem internetske tražilice na sljedećoj  adresi: https://fis.mps.hr/fis/javna-trazilica-szb/

 

                                                                                               Suzana Slovic, dipl.ing.               

                                                                                                E-mail:  suzana.slovic@mps.hr

Pripremi za ispis