Obavijest voćarima

Na većini lokaliteta jabuke su u fazi roza balona, a na nekim lokalitetima s južnim pozicijama bilježi se početak otvaranja središnjeg cvijeta. U danima vikenda meteorolozi najavljuju mogućnost lokalnih oborina, što može pogodovati razvoju primarne zaraze uzročnikom krastavosti jabuka (Venturia inaeqalis). Voćarima savjetujemo da prije najavljenih oborina izvrše preventivno tretiranje pripravcima na bazi aktivne tvari ditianon: Delan 700 WDG, Delan Pro, Alcoban, Dynamo i dr.

U uvijetima dužeg kišnog perioda na početku cvatnje prednost dajemo pripravcima na bazi pirimetanila: Pyrus 400, Scala ili Faban koji je kombinacija aktivne tvari ditianon i pirimetanil.

U nasadima jabuka gdje je tijekom prethodne vegetacije zabilježena jaka zaraza pepelnicom (Podosphaera leucotricha) postoji veliki infektivni potencijal za infekcije iz zaraženih pupova, stoga na tim lokalitetima do početka cvatnje predlažemo primjenu pripravaka na osnovi sumpora ili primjenu fungicida Nimrod 25 EC.

U nasadima jabuka gdje je prisutna zaraza kalifornijskom štitastom uši (Quadraspidiotus perniciosus) prije početka cvatnje mogu se primijeniti insekticidi: Movento, Proximo ili Brai.

Porastom temperatura zraka zabilježena je aktivnost kolonija jabučne krvave uši (Eriosoma lanigerum), stoga prije početka cvatnje jabuka predlažemo izvrše tretiranje pripravkom Pirimor 50 WG.

Zakon o održivoj uporabi pesticida (NN 46/22) propisuje da je profesionalni korisnik obvezan voditi i čuvati evidenciju o uporabi pesticida na razdoblje od tri godine, uključujući i račune za kupljene pesticide.

Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način.

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem internetske tražilice na sljedećoj  adresi: https://fis.mps.hr/fis/javna-trazilica-szb/

 

                            Suzana Slovic, dipl.ing.           

                                                                          E-mail: suzana.lovic@mps.hr

 

 

 

Pripremi za ispis