Obavijest proizvođačima jabuke i kruške

U posljednjih desetak dana na karlovačkom području je palo više od 40 l/m 2oborina što je uzrokovalo dobre uvjete za infekciju čađavom krastavošću jabuke i kruške (Venturia inequalis, Venturia pyrina). Ovisno o podneblju, voćke se nalaze u različitim fazama razvoja. Ukoliko se nalaze u fazi otvaranja pupova, mogu se još upotrijebiti sredstva na bazi bakra. Kod voćaka koje se nalaze u fazi otvaranja listića potrebno je koristiti  – Chromodin S-65 , Syllit 544 SC, Chorus 75 WG, Delan 700 WDG, Ziram 76 WG. Pripravke koristiti na temperaturama iznad 5 °C.

Agrometeorološke stanice su danas u jutarnjim satima zabilježile minuse. Za preventivu uz redovitu zaštitu preporuča se koristiti Isabion ili Megafol za prevenciju i oporavak biljaka od mraza.

Prema Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) svaki profesionalni korisnik obvezan je čuvati i voditi evidenciju o uporabi pesticida na razdoblje od tri godine kao i račune za kupljene pesticide.

Pripravke koristite prema uputama proizvođača ili prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu http://fis.mps.hr/trazilicaszb/. Ambalažu  je potrebno propisno zbrinuti.

 

                                                                                         Sanja Mastelić-Ivić, dipl.ing.agr

                                                                                         sanja.mastelic-ivic@mps.hr

 

 

 

Pripremi za ispis