Obavijest proizvođačima uljane repice

Porastom temperature dolazi i do pojave repičinog sjajnika  (Brassicogethes sp.).

Proizvođači bi trebali za toplijeg dijela dana obavezno pregledati svoje usjeve i prema potrebi izvršiti  zaštitu protiv ovog štetnika.

Glavne štete čine odrasli oblici na uljanoj repici u vrijeme razvoja cvjetnih pupova, prije njihova otvaranja.

U fazi cvatnje uljane repice štetnik se ne suzbija!

Pregled biljaka se vrši otresanjem terminalnih cvatova i to najmanje 4 puta po 25 terminalnih cvatova i i zračunava se prosječni broj repičina sjajnika po terminalnom cvatu.

Prag odluke tretmana ovisi o fenofazi razvoja uljane repice i izračunatom prosječnom broju štetnika:

cvjetni pupovi prekriveni lišćem  0,8-1 sjajnik / terminalnom cvatu

nediferencirani ( stisnuti)pup  1-1,5 sjajnik / terminalnom cvatu

početak otvaranja pupa  2-3 sjajnika / terminalnom cvatu

Tretiranja obavljati u dijelu dana kada su više temperature i nema vjetra. U slučaju pada dnevnih temperatura provođenje zaštite odgoditi.

Za suzbijanje repičinog sjajnika na tržištu su registrirani insekticidi: Mospilan  20 SG, Mavrik Flo , Karate zeonPoleci plus, Decis 2,5 EC, Sumialfa 5 FL, Cythrin max , Cyclone, Cypgold i dr.

Sukladno  Zakonu o održivoj primjeni pesticida (NN 46/2022), ako se obavlja tretiranje pesticidom opasnim za pčele, profesionalni proizvođači moraju prije obavijestiti Hrvatski pčelarski savez u propisanom roku.

Porastom temperature kreće i porast korova pa je potrebno obići usjeve i prema potrebi izvršiti korekciju nekim od navedenih herbicida ovisno o prisustvu vrste korova:

Pantera QT, Targa ,Trepach, Fusilade forte, Focus ultra, Leopard EC, Select Super  i dr.

Sredstva za zaštitu bilja potrebno je koristiti sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom Ministarstva poljoprivrede(FIS baza).

Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način, voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja  i čuvati račune za kupljena sredstva za zaštitu bilja.

Sanja Vuković, dipl.ing.agr.
sanja.vukovic@mps.hr

Pripremi za ispis