Obavijest maslinarima

Na većini lokaliteta započet će intenzivnija rezidba maslinika.

Iako se pojava  bolesti i štetnika razlikuje prema položaju, sortimentu i prethodnim provođenim agrotehničkim zahvatima u ovom periodu  zajedničko je svim maslinicima važnost provedbe mjere zaštite od uzročnika paunovog oka i raka masline.

Tijekom rezidbe potrebno je:

ŠTETNI ORGANIZAM POCJENA STANJA / PREPORUKE

 

BAKTERIJSKI RAK MASLINE

(Pseudomonas syringae pv. savastanoi)

Izbjegavati rezidbu po vlažnom vremenu;

dezinficirati alat prije rezidbe ( 70 % alkoholom);

zaražena stabla u nasadu zadnja rezati;

tijekom rezidbe uklanjati jače zaražene izboje; neposredno nakon rezidbe obaviti zaštitu primjenom jednog od pripravaka na osnovi bakra ili biološki baktericid i fungicid Serenade ASO ( Bacillus amyloliquefaciens soj QST 713) koji ima djelovanje i na paunovo oko.

U praksi su najbolji rezultati postignuti u maslinicima koji su provodili zaštitu parcijalno, tj. masline koje se oreže taj dan se i tretiraju.

PAUNOVO OKO

(Spilocaea oleagina)

nakon završene rezidbe preporučujemo obaviti preventivnu zaštitu primjenom jednog od pripravaka na osnovi bakra Neoram WG, Nordox 75 WG, Cuprablau Z 35 WG, Cupra, Codimur SC, Copper Key, Airone SC i dr.

 

Ukoliko su na listovima već vidljivi simptomi zaraze   ili se nalaze u udolinama, terenima sa slabom cirkulacijom zraka prednost dati fungicidima: Nativo 75 WG, Ortiva top, Stroby WG, Syllit 544 SC, Sugoby, Quimera, Serenade ASO i dr..

Na taj način se  izbjegava situacija odbacivanja listova koja se događa kada se koriste bakrena sredstva na zaraženim listovima, tzv.“bakreni šok“.

 

 

ŠTITASTE UŠI tijekom rezidbe uklanjati jače zaražene grančice.

 

*ukoliko se radi o štitastoj uši arukarije         (područje Sutivana, Supetra i Miraca na otoku Braču)  odstranjene grane uništiti kompostiranjem, zakopavanjem.

ČAĐAVICA tijekom rezidbe uklanjati jače zahvaćene grane;

nakon rezidbe primjena jednog od pripravka na osnovi bakra ili sumpora ( Azumo WG, Visul WG).

GRANOTOČ

(Zeuzera pyrina)

ukoliko je moguće tijekom rezidbe ukloniti napadnute grane
POTKORNJACI

 

ukloniti napadnute izboje;

preporučamo ostavljanje u nasadu pogodnih lovnih grana koje se trebaju iznijeti iz maslinika najdalje do kraja travnja

Pripravke upotrijebiti prema uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom http://fis.mps.hr/trazilicaszb/ .

Napominjemo, prema Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) propisano je da su svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja dužni voditi evidenciju o zaštiti bilja i čuvati je 3 godine kao i račune od kupljenih sredstava za zaštitu bilja i propisno zbrinuti ambalažu.

Silvija Marušić dipl.ing. agr.

e-mail: silvija.marusic@mps.hr

Pripremi za ispis