Izvješće s 19. državnog natjecanja u oranju, Poreč 2023.

Poreč je u subotu, 30. rujna 2023. godine bio domaćin najboljim oračima Hrvatske u sklopu 19. državnog natjecanja u oranju.

Natjecanje su organizirali Hrvatska udruga za organizaciju natjecanja orača (HUONO), Istarska županija, Grad Poreč i Ministarstvo poljoprivrede.

Natjecanje je otvorio državni tajnik pri Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, dok su sve prisutne pozdravili župan Istarske županije Boris Miletić, gradonačelnik Grada Poreča Loris Peršurić i predsjednica HUONO-a Morana Tomičić.

 

Slika 1. Grupna fotografija svih ekipa, sudaca i uzvanika

 

Natjecalo se 24 orača – 12 u kategoriji plugova ravnjaka i 12 u kategoriji plugova premetnjaka.

 

Slika 2., 3., i 4. Fotografije natjecanja iz zraka

(Izvor: DNO foto Grad Poreč)

 

Prvo mjesto u kategoriji ravnjaka osvojio je Željko Goldašić iz Karlovačke županije. Drugo mjesto pripalo je Davidu Aleksi iz Vukovarsko-srijemske, a treće Mihaelu Sklizoviću iz Osječko-baranjske županije.

 

Prvo mjesto u kategoriji premetnjaka osvojio je Josip Martinović iz Koprivničko-križevačke županije. Drugo mjesto pripalo je Domagoju Vuku iz Krapinsko-zagorske, a treće Goranu Šebalju iz Virovitičko-podravske županije.

 

Slika 5. Najbolji orači u obje kategorije

 

Pobjednik natjecanja iz svake kategorije ostvario je pravo sudjelovanja na Svjetskom natjecanju u oranju koje će se sljedeće godine održati u Estoniji.

 

Ekipno je pobijedila Koprivničko-križevačka županija.

 

Natjecatelje i njihovo oranje ocjenili su certificirani suci koji sagledavaju više parametara. Svaka županijska udruga imenuje po dva iskusna i stručna suca sposobna pratiti orače kao treneri. Prilikom ocjenjivanja se ne ocjenjuje brzina nego kvaliteta oranja. Suci ocjenjuju sljedeće elemente: otvaranje prve brazde, naor, sjetveni sloj, ulaze i izlaze parcele, razor, pravac. Natjecanje se odvija po pravilima Svjetske oračke organizacije (World Ploughing Organization).

 

 

Pripremi za ispis