Obavijest vinogradarima

Vinova loza na području Šibensko-kninske županije nalazi se u fenofazi – „šare bobica“, u kojoj je grozd osjetljiv na zarazu sivom plijesni.

Pregledom prognoznih modela na meteorološkim postajama uočeno je da su tijekom proteklog tjedna registrirani uvjeti za infekciju uzročnikom bolesti poznate pod nazivom siva plijesan (Botrytis cinerea).

 

Preporuča se vinogradarima da izvrše zaštitu protiv sive plijesni jednim od pripravaka: SWITCH 62,5 WG, CHORUS 75 WG, LUNA PRIVILEGE, CANTUS, PYRUS 400 EC, TELDOR SC 500 i drugi ( vidi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/ ).

Pripravke primijeniti samo u zoni grožđa.

 

Obzorom da su registrirani i uvjeti za sekundarnu infekciju plamenjačom, radi zaštite lisne mase – mladorasta, od napada kasne plamenjače (Plasmopara viticola) preporuča se provesti zaštitu jednim od pripravaka čija je djelatna tvar bakar: NEORAM WG, CUPRABLAU Z 35 WG, NORDOX 75 WG, CHAMPION 50 WG, CUPROCAFFARO 50 WP, BORDOŠKA JUHA i dr. (vidi  http://fis.mps.hr/trazilicaszb/ ).

 

Pripravke koristiti prema uputama proizvođača!

 

NAPOMENA!

Korisnici sredstava za zaštitu bilja imaju obvezu ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja, čuvati račune od kupljenih sredstava za zaštitu bilja (NN 46/2022)  a praznu ambalažu propisno zbrinuti.

 

Skupljanje ambalažnog otpada SZB provest će se 15.09.2023:

u Primoštenu Burnom, Draga 6   (skladište), od 10:00 -11:30 i

u Drnišu lokalitet Cecela (Dalmacija vino) od 13:00-15:00.

 

 

 

 

                                                                       Gordana Kožarić-Silov dipl.inž.agr.

                                                           e-mail: gordana.k-silov@mps.hr

Pripremi za ispis