ODRŽANO 18. NATJECANJE ORAČA BRODSKO – POSAVSKE ŽUPANIJE

U petak 14. srpnja  2023. godine u općini Oprisavci u mjestu Svilaj, održano je osamnaesto županijsko natjecanje orača. Znanje i vještinu oranja odmjerili su 5 natjecatelja u kategoriji plugova ravnjaka i 8 natjecatelja u kategoriji plugova premetnjaka.

Okupljenima su se obratili Antun Dorić vlasnik parcele, načelnik općine Oprisavci Pejo Kovačević, Davor Vlaović ispred Upravnog odjela za poljoprivredu Brodsko-posavske županije i Željko Kucjenić ispred Ministarstva poljoprivrede koji je ujedno otvorio natjecanje.

Uvjeti za oranje bili su teški, zemlja iznimno suha i tvrda, tako da je dosta natjecatelja imalo probleme do samog kraja natjecanja, a jedan natjecatelj je morao odustati zbog lomova na plugu.

Nakon unosa ocjena i obrade podataka suci, Juraj Klarić, Tomislav Koturić i Đuro Cerovčec kreirali su sljedeć poredak:

U kategoriji plugova ravnjaka:

  1. Antun Jovičić (Svilaj)
  2. Matej Dorić (Svilaj)
  3. Krunoslav Zmaić (Stari Perkovci)
  4. Marko Knežević (Gundinci)
  5. Marin Švaganović (Mala Kopanica)

U kategoriji plugova premetnjaka:

  1. Šimo Karavidović (Gundinci)
  2. Antun Ostojčić (Prnjavor)
  3. David Kadić (Gundinci)
  4. Josip Ćosić (Kruševica)
  5. Damir Mikleušević (Mala Kopanica)
  6. Adam Dorić (Svilaj)
  7. Darko Vukovac (Velika Kopanica)
  8. Matej Vuksanović (Gundinci)

 

 

Pobjednik u kategoriji plugova ravnjaka Antun Jovičić iz Svilaja te pobjednik u kategoriji plugova  premetnjaka Šimo Karavidović iz Gundinaca predstavljat će Brodsko-posavsku županiju na 19. Natjecanju orača Republike Hrvatske koje će se održati 29-30. rujna 2023.godine u Poreču, Istarska županija.

Nakon dodjela nagrada i priznanja upriličen je svečani ručak za natjecatelje, sponzore, organizatore i sve posjetitelje. Dobro raspoloženje uz pjesmu i zvuk slavonske tamburice nastavljeno je do kasnih popodnevnih sati.

Organizatori natjecanja, Udruga natjecatelja u oranju Brodsko-posavske županije, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede i Upravni odjel za poljoprivredu Brodsko-posavske županije zahvaljuju se općini Oprisavci kao domaćinu natjecanja te obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Antuna Dorića iz Svilaja koji je ustupio svoju poljoprivrednu parcelu najboljim oračima županije. Zahvaljujemo se i svim sponzorima koji su na svoj način pripomogli da svi natjecatelji odu zadovoljni sa ovog natjecanja.

Antunu i Šimi želimo dobro oranje i ravnu brazdu na predstojećem državnom natjecanju.

 

Dario Đurđević, dipl.ing.agr.

Pripremi za ispis