Vanredna obavijest tržnim proizvođačima usjeva luka kasnih hibrida (dugog dana) uzgajanog iz sjemena o završnim mjerama zaštite

Posljednja uputa za zaštitu usjeva luka dugog dana uzgajanog iz sjemena upućena je početkom mjeseca srpnja o.g. (04.7. 2023.), odnosno prije dva tjedna. U protekla je dva tjedna na većini mjernih mjesta u Međimurju zabilježeno od 39,8 mm do 109,2 mm oborina!

 

Tablica 1. Neki mjerni podatci bitni za naknadni (epidemijski) razvoj bolesti i štetnika luka u prve dvije dekade srpnja 2023. godine na lokalitetima zapadnog dijela, te uz riječne doline u središnjem i istočnom Međimurju (do 20.7. 2023. u 6.00 h):

Mjerni lokalitet Ukupno oborina (mm) Vlaženje lišća (min) Prosječna vlažnost zraka Prosječna temperatura zraka
Železna Gora  126,4 mm 5.460 minuta 65,00 % 22,44°C
M. Središće 110,6 mm 3.870 minuta 79,31 % 22,83°C
Kotoriba 163,6 mm 3.140 minuta 78,00 % 22,22°C
Donja Dubrava 68,2 mm 10.350 minuta 72,42 % 23,11°C

U višegodišnjim prosjecima tijekom mjeseca srpnja u Međimurju očekujemo 67,2 mm oborina uz prosječnu mjesečnu temperaturu zraka 20,8°C!

 

Srpanj je u višegodišnjim prosjecima najtoplije razdoblje u godini na području Međimurja, a vrijeme je tijekom prve dvije dekade ovog mjeseca sukladno očekivanjima: u dva navrata ovog mjeseca bilježimo “toplinske udare”: u danima 08.7.-12.7. najviše dnevne temperature u hladovini bile 31,0-35,2°C, te ponovno od 14.7. svakodnevno mjerimo 30,0-34,8°C. Posljednjih 6 dana u četiri smo navrata bilježili ljetno grmljavinsko i olujno nevrijeme (ponovno jučer u popodnevnim satima s novih 3,2-12,2 mm oborina)! U dosadašnjem dijelu mjeseca na većini mjernih mjesta je zabilježeno značajno više oborina u odnosu na očekivane prosjeke (vidi Tablicu 1.). Stoga je vrlo sparno, a novo grmljavinsko nevrijeme moguće je ponovno naredna dva dana (21.7. i 22.7.) u popodnevnim (večernjim) satima s novih više desetaka mm oborina (10-30 mm)! Naknadno u narednim danima očekujemo najviše temperature zraka u rasponu 29-33°C!

 

Uvjeti za razvoj dominantnih bolesti luka (Peronospora, Botrytis) u proteklom su razdoblju bili vrlo povoljni na svim mjernim mjestima! Prema prognoznim modelima još uvijek povremeno bilježimo optimalne ili vrlo povoljne uvjete za razvoj dominantnih bolesti luka: plamenjače i plijesni (Peronospora destructor i Botrytis spp.), a vrlo su povoljni za razvoj purpurne pjegavosti (paleži) lišća luka (Stemphylium spp.)! Primjerice, prema prognoznom modelu za predviđanje Stemphylium na luku suma dnevnih vrijednosti za zarazu zadnja dva tjedna iznosi 17, te smo registrirali 4 optimalna uvjeta za zarazu luka (u središnjem dijelu uz riječnu dolinu, bez navodnjavanja kišenjem) (“DIV Pessl”)! Vrlo su povoljni uvjeti za razvoj plijesni luka (Botritis squamosa – uvjeti za zarazu luka u proteklih 14 dana su svakodnevni), a slično bilježimo i prema prognoznim modelima za uzročnika plamenjače luka (Peronospora destructor)!

Usjevi luka dugog dana uzgajani iz sjemena u narednom razdoblju završavaju razvoj (hibridi ranijeg dospijeća), pa u zadnjim zaštitama planiramo primjenu isključivo zaštitnih sredstva kraće karence (birati pripravke propisane karence u usjevima luka 7 do 14 dana), a koja dovoljno učinkovito suzbijaju dominantne bolesti i štetnike (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/)!

 

VAŽNO: Zbog veće količine oborina u zadnjoj dekadi lipnja i tijekom proteklih dana mjeseca srpnja, vrlo izražene sparine (ovog je mjeseca prosječna vlažnost zraka uz riječne doline blizu 80 % a pitom je prosječna temperatura zraka 2°C iznad očekivanja), dugotrajnog zadržavanja vlage u usjevima (a na nekim lokalitetima i tuče), pojava i štetnost od uzročnika biljnih bolesti u usjevima luka bit će izraženije nego prosječnih sezona!

 

U narednom razdoblju preporučujemo obavljati zadnje mjere zaštite proljetnog luka uzgajanog izravno iz sjemena od plamenjače (Peronospora), uzročnika plijesni (Botrytis) te purpurne pjegavosti (paleži) (Stemphylium) i obavezno protiv štetnih resičara (tripsa) (Thrips)! Voditi računa o propisanim karencama i najvećem broju primjene jednog te istog pripravka tijekom sezone na istom usjevu (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

Na hibridima luka osjetljivim na bakterijske bolesti (zabilježeno 2020. sezone) u završne programe uključiti i mikrobiološke pripravke (Bacillus subtilis)!

Utrošiti najmanje 400 litara škropiva/ha, uz obavezno dodavanje sredstva za poboljšanje kvašenja i prianjanja!

 

VAŽNO: sve poljoprivredne proizvođače upućujemo na redovito praćenje Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) pri Ministarstvu poljoprivrede (mps.hr), svakako prije primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu radi moguće promjene u registraciji (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

 

Dodatna zaštita pčela i divljih oprašivača: Sukladno Zakonu o održivoj primjeni pesticida (NN 46/2022), ako se obavlja tretiranje pesticidom opasnim za pčele, profesionalni proizvođači moraju prije obavijestiti Hrvatski pčelarski savez i povjerenike za izvođenje evidencije pčelara i pčelinjaka te katastra pčelinjih paša po županijama i pčelarskim udrugama u propisanom roku.

 

Preporučujemo i dodavati folijarna hranjiva topiva u vodi s naglašenim sadržajem kalija i mikro-hranjiva, naročito na parcelama i sortama luka koja se planiraju ujesen skladištiti!

 

 

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.

milorad.subic@mps.hr

Pripremi za ispis