Obavijest vinogradarima

Dijelove Krapinsko- zagorske županije jučer je ponovno zahvatilo nevrijeme praćeno tučom.  Potrebno je provesti zaštitu vinove loze, kako bi se sanirale nastale rane.

Ukoliko je od posljednje redovite zaštite vinove loze prošlo 10 ili više dana, potrebno je primijeniti jedan od pripravaka sistemičnog djelovanja koji sadrže i aktivnu tvar folpet. Folpet će sanirati rane, a ujedno će pripravak pružiti i potrebnu zaštitu od infekcija plamenjačom (Plasmopara viticola). Takvi su pripravci Mikal flash, Mikal premium F, Folpan Gold, Fantic F, Valis F, Actlet F, Magma Triple WG. Za zaštitu od pepelnice vinove loze (Uncinula necator) također primijeniti jedan od pripravaka s dužim periodom zaštite, kao što su Dynali EC, Collis, Vivando, Luna Wxpirience  i dr. Birajte pripravke koje još niste koristili ili ste koristili najmanji broj puta u ovoj vegetaciji.

Ako je od posljednje redovite zaštite prošlo manje od 10 dana, dovoljno je primijeniti pripravak na bazi folpeta kontaktnog djelovanja (Folpan 80 WDG, Solofol, Futura 50 WP), u kombinaciji sa sumpornim pripravkom za zaštitu od pepelnice vinove loze.

Svakako preporučam primjenu jednog od fizioloških biostimulatora, kao što su Drin, Poli amin i dr, najbolje odvojeno od zaštite sredstvima za zaštitu bilja.

U područjima koja nije zahvatila tuča zaštitu vinove loze provesti prema redovnom planu prskanja, jednim od navedenih sistemičnih pripravaka za suzbijanje pepelnice i plamenjače vinove loze.

Podsjećam na praćenje brojnosti američkog cvrčka (Schapoideus titanus)  žutim ljepljivim pločama. Krajem srpnja potrebno je ponovno provesti suzbijanje ovog štetnika insekticidima.

Pripravke koristite isključivo sukladno uputstvima i propisanim ograničenjima dobivenim uz sredstvo i sukladno Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS).

Voditi evidenciju o korištenju sredstava za zaštitu bilja. Čuvati račune od kupljenih sredstava za zaštitu bilja.

   Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.
                                                                                                  E-mail: sanja.greguric@mps.hr

Pripremi za ispis