Obavijest vinogradarima

Jučer je u večernjim satima zabilježeno, ovisno o lokalitetu 8 do 20 mm oborina, s mjestimičnom tučom. Na većini lokaliteta prisutni su simptomi prethodnih zaraza s plamenjačom vinove loze (Plasmopara viticola) u vidu pjega na listu. Nakon sinoćnjih oborina očekuje se sporulacija na pjegama i daljnje širenje zaraze. Zbog takvih uvjeta u vinogradima predlažemo provođenje tretiranja. U zaštiti protiv plamenjače predlažemo primjenu pripravaka koji sadrže aktivnu tvar folpet, koji će pomoći pri sanaciji nastalih oštećenja uzrokovanih tučom: Valis F, Metomorf F, Vincare, Fantic F, Momentum trio, Universalis, Pergado F, Curzate F i dr.

U vinogradima koji su stradali od tuče predlažemo primjenu botriticida za suzbijanje sive plijesni: Teldor, Pyrus 400 SC, Switch, Cantus, Chorus 75 WG ili Geox.

Početkom narednog tjedna najavljene su temperature zraka u vrijednostima većim od 30°C, što će pogodovati razvoju zaraze s pepelnicom vinove loze (Erysiphe necator). Za suzbijanje pepelnice predlažemo primjenu fungicida sistemičnog mehanizma djelovanja: Collis SC, Dynali, Nativo WG, Sugoby, Talendo EC, Kusabi SC, Spirox EC, Prosper EC i dr.

U vinogradima koji su stradali od tuče moguća je primjena biostimulatora bogatih aminokiselinama koje će ubrzati zacjeljivanje nastalih oštećenja i ublažiti stres biljaka:  Isabion, Polyamin, FitoAlgen F, Delfan plus, Fitofert LMW, Drin i dr.

Pripravke za zaštitu bilja upotrijebiti prema uputi proizvođača, a praznu je ambalažu potrebno zbrinuti na propisani način.

 

Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem internetske tražilice na sljedećoj  adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

 

 

 

 

 

                                  Suzana Slovic, dipl.ing.               

                                  E-mail: Suzana.Slovic@mps.hr

Pripremi za ispis