Obavijest proizvođačima koštičavog voća

Proizvođačima nektarina i bresaka preporuča se tretirati nasade protiv šupljikavosti lista (Stigmina carpophila) dozvoljemnim preparatima: Captan WP 50, Kastor i Delan.

Na breskvama i nektarinama treba provesti zaštitu od pepelnice (Podosphaera panosa) Nativo 75 WG, Luna experience  (oba preparata djeluju i na trulež) . Također se mogu upotrijebiti preprati na bazi sumpora kao što su Chromosul 80, Thiovit jet, Kalinosul 80 WG.

Protiv breskvinog savijača (Grapholita molesta ) i breskvinog moljca (Anarsia lineatella) mogu se koristiti Affirm, Avaunt EC, Coragen 20 SC.

U nasadima višanja zamijećeno je žućenje listova uzrokovano kozičavosću (Blumeria japii). Mogu se upotrijebiti Captan WP 50, Luna experience, Syllit.

U nasadima šljiva se šljivin savijač može suzbijati sa: Affirm opti, Coragen 20 SC, Delegate 25 WG.

Za suzbijanje lisnih uši mogu se koristiti: Mospilan 20 SG (trešnja, višnja, šljiva), Movento (šljiva, trešnja), Pirimor 50 WG (šljiva , višnja), Teppeki 500 WG (šljiva).

Pri odabiru pripravaka voditi računa o karenci i o maksimalno dozvoljenom broju tretiranja pojedinim pripravkom u sezoni!

Prema novom Zakonu o održivoj upotrebi pesticida (NN 46/2022) propisano je da svi korisnici SZB trebaju voditi Evidenciju korištenja sredstava za zaštitu bilja.

Iste se moraju čuvati najmanje 3 godine . Također je za isto razdoblje potrebno čuvati račune za sredstva za zaštitu bilja.

Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisan način uz prateći list.

 

 

 

                                                                       Sanja Mastelić-Ivić, dipl.ing.agr.,

                                                                       sanja.mastelic-ivic@mps.hr

Pripremi za ispis