Obavijest vinogradarima

Iznadprosječno kišoviti svibanj omogućio je nekoliko primarnih infekcija  uzročnikom plamenjače vinove loze (Plasmoparas viticola) i razvoj ranog botritisa ili sive plijesni (Botrytis cinerea) te su vidljivi simptomi bolesti na listovima, cvjetnim organima i zametnutim bobama.

Budući da u vinogradima pronalazimo simptome sive plijesni i plamenjače preporučujemo redovito provoditi zdravstvenu kontrolu vinograda, planirati i nastaviti provoditi redovitu preventivnu zaštitu protiv dvije najopasnije bolesti plamenjače i pepelnice, a razmak između tretiranja prilagoditi odabranim fungicidima.

Rane sorte vinove loze završile su sa cvatnjom te su formirane bobice dok su sorte kasnijih epoha dozrijevanja pri završetku cvatnje.

Za zaštitu vinove loze od plamenjače vinove loze (Plasmoparas viticola) preporučamo pripravke kombiniranog kontaktnog i sistemičnog djelovanja kao što su  Forum star, Folpan gold, Orvego, Sphinx extra 685 WDG, Zorvec Vinabel, Metomorf F, Profiler i slični.

 

Za zaštitu od pepelnice (Erysiphe necator) mogu se koristiti fungicidi kao što su Dynali, Luna expirience, Revyona, Collis, Nativo 75 WG, Mystic EC, Vivando, Talendo extra, Folicur EW 250, Domark 40 ME, Prosper CS 300 i sl.

 

Zaštita od razvoja sive plijesni ili botritisa po završetku cvatnje moguća je primjenom botriticida: Teldor, Pyrus 400 SC, Geoxe, Chorus 75 WG i dr.

 

U vinogradima prevladavaju ličinke američkog cvrčka L2 stadija, a u narednim danima očekujemo masovniju pojavu L3 stadija. Stoga vinogradarima preporučamo da po završetku cvatnje vinove obave  njihovo suzbijanje.

 

Tablica 1. Pripravci dozvoljeni za suzbijanje američkog cvrčka

PRIPRAVAK MAKSIMALNI BROJ TRETIRANJA U SEZONI NAČIN DJELOVANJA Dozvoljen u ekološkoj proizvodnji
SIVANTO PRIME (flupiradifuron) 1X

 

SISTEMIČNO NE
DECIS 2,5 EC (deltametrin),

CHYTHRIN MAX (cipermetrin),

CYPGOLD (cipermetrin)

1X KONTAKTNO NE
SUMIALFA 5 FL (esfenvalerat) ponavljanje tretmana sukladno službenim preporukama KONTAKTNO NE
MAVRIK FLO (taufluvalinat) 2X KONTAKTNO NE
ABANTO (piretrin),

KRISANT EC (piretrin),

PYREGARD (piretrin),

DIREKT GREEN (piretrin),

 

2X KONTAKTNO DA
ASSET FIVE (piretrin),

PIRECRIS (piretrin)

3X KONTAKTNO DA
FLIPPER (masne kiseline kalijeve soli)  

5X

 

KONTAKTNO DA

 

Zbog zaštite pčela važno je da se tretiranje obavlja tek po završetku cvatnje, u doba dana kad pčele ne lete te da u vinogradu prije primjene insekticida bude pokošen cvjetni podrast.

 

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom.

 

Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida.  Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

 

mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan

E-mail: zeljkica.medurecan@mps.hr

Pripremi za ispis