Obavijest vinogradarima

Agroklimatske stanice na području Dubrovačko-neretvanske županije u protekla dva dana zabilježile su značajne količine oborina na lokalitetima:

Pojezerje  50 mm
Koševo (Metković)  31 mm
Konavle 20 mm
Ušće (Komin) 38 mm
Mljet (Babino polje) 100 mm
Korčula (Blato) 64 mm
Korčula (Čara) 7 mm
Potomje 60 mm
Slivno 39 mm
Ston 53  mm

 

Upućujemo vinogradare da ponove zaštitu usmjerenu na uzročnike plamenjače vinove loze, pepelnice i sive plijesni .

Za zaštitu od uzročnika plamenjače preporučujemo pripravke sistemičnog  djelovanja: https://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Zaštitu od pepelnice vinove loze moguće je napraviti jednim od pripravaka: Dynali, Luna expirience, Revyona, Collis, Nativo 75 WG, Mystic EC, Vivando, Talendo extra, Folicur EW 250, Domark 40 ME, Prosper CS 300 i dr.

Sorte osjetljive na razvoj sive pljesni ili botritisa u razvojnom stadiju kraja cvatnje zaštititi jednim od botriticida  https://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Mjere zaštite planirati prema razvojnom stadiju vinove loze, vremenskim prilikama te razmacima između mjera zaštite 10-12 dana.

Sredstava za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedenim na etiketi za uporabu. Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti niti primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi:  https://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Ivana Tomac Talajić  dipl. ing. agr.

E-mail:Ivana.Tomac.Talajic@mps.hr

Pripremi za ispis