Obavijest maslinarima

Obavještavamo maslinare da se na opažačkim lokalitetima bilježi let 2.generacije maslinina moljca (Prays oleae) iznad praga štetnosti, srednjeg intenziteta.

Optimalno je obaviti zaštitu maslina kada je plod veličine oko 5 mm, preporuča se zaštitu izvršiti čim uvjeti na terenu dopuste.

U maslinicima koji nisu u sustavu ekološke proizvodnje može se primijeniti jedan od  pripravaka čija je djelatna tvar:

  • spinetoram – DELEGATE 250 WG
  • deltametrin – DECIS 2,5 EC, DECIS 100 EC, SCATTO, ROTOR SUPER,

                 RITMUS, POLECI PLUS, DEMETRINA 25 EC, DELTAGRI, GRIAL

Maslinari koji su u sustavu ekološke proizvodnje maslinika smiju koristiti pripravke na osnovi

  • Bacillus thuringiensis – BELTHUREL, BIOBIT WP, DIPEL DF.

Već se može započeti suzbijanje maslinove muhe (Bactrocera oleae)  primjenom  metode “privuci i ubij” ili “attract and kill” kojom se muha može sasvim dobro držati pod kontrolom, pa i potpuno spriječiti u uzrokovanju većih šteta.

Ova metoda obuhvaća primjenu atraktanta kao što je Buminal ili sl. uz insekticid i učinkovitija je ako se primjenjuje na većem  području. U atraktant koji privlači muhu dodaje se insekticid. U tom slučaju ne tretiraju se čitava stabla, nego samo pojedini dijelovi i smanjuje se populacija štetnika.

Za tu namjenu se može koristiti gotov pripravak Succes Bait koji se primjenjuje za lokalizirano tretiranje. Primjenjuje se tako da se rastvori 30ml Success baita na 1L vode i prska se jedna grana sa južne ili jugoistočne strane, dovoljno je oprskati površinu kao što je veličina prometnog znaka na cesti, za što se utroši oko 25-30 ml tekućine koja onda služi kao mamac za privući muhu da zanoći na poprskanom dijelu, odakle će pasti na tlo. Tako je 1L pripremljene otopine dovoljan za tretiranje 30-ak maslina. Kako nije veliki let muhe ovih dana, može se aplicirati na svako drugo ili treće stablo masline. Samu aplikaciju obaviti običnom leđnom prskalicom ili nekom malom prskalicom, a nikako sa motornom prskalicom, jer će motorna previše raspršiti sredstvo. Primjenu ovoga sredstva raditi samo u večernjim satima, jer ga svjetlost ubrzano razgrađuje i ponoviti aplikaciju svakih 15-20 dana.

Sredstva za zaštitu bilja primijeniti prema priloženoj uputi  ili etiketi, a sukladno registraciji.

Podaci o registracijama i dozvolama  sredstva za zaštitu bilja nalaze se u Fitosanitarnom informacijskom  sustavu (FIS baza )  Ministarstva poljoprivrede na web adresi :

https://fis.mps.hr/fis/javna-trazilica-szb/

Zoran Kajić, dipl.ing.agr.

e-mail: zoran.kajic@mps.hr

Pripremi za ispis