Obavijest vinogradarima

Vinova loza nalazi se pred cvatnjom.  Povremeni pljuskovi pogoduju razvoju i širenju plamenjače ( Plasmopara viticola). Zbog toga je preporučljivo zaštitu nasada provoditi svakih 10-12 dana, ovisno o pripravku kojeg koristite. Ukoliko padnu veće količine kiše, razmak između tretiranja neka ne bude veći od 10 dana.

Za zaštitu od plamenjače vinove loze na početku cvatnje preporučljivo je koristiti pripravke koji sadrže i aktivnu tvar folpet jer ona ima sporedno djelovanje i na sivu plijesan ( rani botritis) koja se može javiti u cvatnji. Takvi su pripravci Forum Star, Orvego, Sphinx extra, Folpan Gold, Metomor F i sl. Kao dobri antisporulanti ( sprečavaju nastanak bijelih spora nakon infekcije plamenjačom) pokazali su se Forum star i Profiler.

Kod sorata koje su osjetljive na botritis ( sivu plijesan) u cvatnji, kao što je rajnski rizling, preporučujemo upotrebu botriticida, npr: Teldor, Pyrus 400 Sc, Chorus 75 WG i sl.

Za zaštitu od pepelnice ( Erysiphe necator) možete koristiti npr. Dynali, Nativo 75 WG, Vivando, Talendo extra, Mystic, Domark 40 ME, Kusabi i dr.

Primjena nikakvih insekticida nije dozvoljena za vrijeme cvatnje vinove loze!! 

Suzbijanje ličinki američkog cvrčka provodi se nakon završetka cvatnje.

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom.

Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način.

                                                                                       

 

                                                                                          Sanja Gregurić, dipl.ing.agr.
E-mail: sanja.greguric@mps.hr

 

Pripremi za ispis